Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Criminele inmenging Brabants amateurvoetbal

Uit onderzoek van de Taskforce Brabant Zeeland blijkt dat bij zeker 5 amateurvoetbalclubs vermoedens bestaan dat criminelen voet tussen de deur probeerden te krijgen, meldt de NOS.

Meestal gaat het om foute sponsors, vertelt hoogleraar criminologie Toine Spapens, die bij het onderzoek betrokken was, aan de NOS. "Verenigingen die het financieel moeilijk hebben, worden benaderd door mensen met een dubieuze achtergrond of door regelrechte criminelen, die geld in de club willen steken."

Invloed beperken

De taskforce Brabant Zeeland houdt zich bezig met de bestrijding van georganiseerde misdaad in het zuiden van Nederland en heeft onderzoek laten doen naar de top van de amateurvoetbalclubs in die regio. Volgens de taskforce moeten amateurclubs, maar ook gemeenten en de KNVB, meer doen om de invloed van criminelen te beperken.

Nader onderzoek

In een reactie laat de KNVB weten dat voetbalverenigingen nooit de dupe mogen worden van criminelen die het voetbal willen misbruiken. De voetbalbond roept daarom op tot nader onderzoek naar de aard en omvang van het probleem.

Georganiseerde criminaliteit ondermijnt het lokale gezag, verslechtert veiligheid en leefbaarheid en levert schade op voor ondernemers. De aanpak van georganiseerde criminaliteit richt zich op de cruciale ondersteunende activiteiten van ‘de bovenwereld’ aan ‘de onderwereld’. De barrièremodellen van het CCV helpen je bij deze aanpak. Lees het CCV-dossier georganiseerde criminaliteit en ondermijning.