Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

CCV-adviseur Meike Lommers: "Ik ben blij met het actieplan mensenhandel"

Verschillende staatssecretarissen, onder wie Mark Harbers van Justitie en Veiligheid, presenteerden vandaag een actieplan waarmee slachtoffers van mensenhandel beter moeten worden geholpen en daders sneller moeten worden opgespoord. Aanleiding voor Jörgen Raymann om hier in het BNR nieuwsprogramma Ask Me Anything dieper op in te gaan. Meike Lommers, adviseur mensenhandel van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) was 1 van de deskundigen in het radioprogramma. "Ik ben blij met dit actieplan. Met name omdat het nu behoorlijk onder de aandacht is bij ministeries en de samenwerking is mooi", zei ze tegen Raymann.

CCV-adviseur Meike Lommers (links onderin) in het radioprogramma van Jörgen Raymann.

Naar aanleiding van het actieplan ziet de CCV-adviseur vooral een taak voor gemeenten. "Gemeenten moeten echt gaan inzetten op mensenhandel en de aanpak borgen binnen hun gemeentelijke structuur. Heel concreet betekent dit dat ze zorgen dat er een aandachtsfunctionaris mensenhandel is die up-to-date kennis heeft", stelt Lommers. "Ook moet er een zorgcoördinator zijn die het zorg- en veiligheidsdomein kan verbinden. Daar zit de kracht: lokaal de betrokken partijen te verbinden die informatie uitwisselen en samen tot plan van aanpak komen."

Multiprobleemgezinnen met een Roma achtergrond

Expertise van Lommers is criminele uitbuiting bij multiprobleemgezinnen met een Roma achtergrond. Ze laat Raymann weten dat de aanpak hiervan heel complex is. Volgens Lommers zijn in deze gemeenschappen kinderen het kwetsbaarst voor mensenhandel. "Vooral kinderen die geen persoonsdocument hebben en dus niet staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit zijn eigenlijk onzichtbare kinderen", vertelt Lommers. "Ze zijn onvoldoende aanwezig op school en vaak tijden weg. Het is een veelvoorkomend fenomeen dat ze vaak verdwijnen en verschijnen en dit is voor de betrokken ketenpartners frustrerend. Ze voelen wel dat er iets niet klopt, maar ze kunnen het onvoldoende duiden.”

"Kinderen zijn gewend om te voldoen aan de verwachting van de familie."

Voor de kinderen zelf is het vaak heel normaal dat ze voor criminele activiteiten worden ingezet. "Dit vindt plaats van generatie op generatie. Kinderen zijn gewend om te voldoen aan de verwachting van de familie", stelt de CCV-adviseur. "Het perspectief dat deze kinderen heel lang werd geboden was trouwen op jonge leeftijd en de bruidsschat terugverdienen met criminele activiteiten."

Door een zekere dwang vanuit de gemeenschap is het volgens Lommers moeilijk mensen uit dit patroon los te weken. "We proberen dat wel, maar het vraagt heel wat van deze slachtoffers van mensenhandel om voor een andere toekomst te kiezen."

Raymann vroeg zich af of de daders hard straffen niet het beste is. Volgens Lommers begint het met zien en dus signaleren. "Daar moeten we op inzetten en dan kunnen we verder handhaven."

E-learnings Signalering mensenhandel

Het CCV heeft gratis online e-learnings  voor verschillende beroepsgroepen om signalen van mensenhandel te herkennen. Er zijn e-learnings beschikbaar voor:
  • gemeentelijke baliemedewerkers van Burgerzaken
  • gemeentelijke toezichthouders
  • receptionisten in hotels en op vakantieparken
  • medewerkers technische dienst in hotels en op vakantieparken
  • medewerkers housekeeping in hotels en op vakantieparken
Ga naar de e-learnings Signalering mensenhandel.