Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

CCV-adviseur in gesprek met Jörgen Raymann: “Meer blauw op straat is nooit de enige oplossing”

Is nachtelijk Amsterdam echt zo wetteloos? Dat vroeg radiopresentator Jörgen Raymann zich maandag af in zijn programma Ask Me Anything na opmerkingen van de Amsterdams ombudsman hierover. Burgemeester Femke Halsema wil meer agenten op straat om de uitgaansoverlast te bestrijden. “Meer blauw op straat is nooit de enige oplossing”, laat Marjolijn van Hest, adviseur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veilligheid (CCV) Jörgen Raymann weten.Van Hest was te gast in het BNR-radioprogramma dat dit keer ging over het hedendaagse uitgaansleven. ‘Politie is heel erg belangrijk. Oogjes in de rug heeft toch een bepaald effect, alleen te veel politie is ook niet goed”, stelde de CCV-adviseur. ‘Stel je voor je loopt het uitgaansplein op en je ziet 10 agenten staan. Dat geeft dan ook een bepaalde sfeer.” Van Hest vraagt zich af of mensen wel zo willen uitgaan. “Je gaat toch niet uit om de politie een handje te geven, je gaat uit om het gezellig met je vrienden te hebben.” De balans vinden van het aantal agenten op straat is volgens haar wel moeilijk. 

Alcohol en veiligheid

Dat door het uitgaanspubliek veel alcohol wordt gebruikt, heeft volgens Van Hest ook gevolgen voor de veiligheid. “Je gaat jezelf meer overschatten en voelt je ontremd. Dan kun je voor meer overlast zorgen.” Niet alleen kunnen mensen er luidruchtiger van worden, ook heeft het bij sommigen het effect dat ze agressiever worden. Elke drug heeft overigens een ander effect. “Als je kijkt naar geweld in het uitgaansleven dan hebben coke, speed en amfetamine een verhogende werking op agressie”, zegt de CCV-adviseur.

Ondanks dat steeds meer gemeenten kiezen voor het vrijgeven van de sluitingstijden, is dit volgens Van Hest geen oplossing om de overlast van het uitgaanspubliek te verminderen. “Het neemt piekdrukte weg, maar geeft andere problemen. Want de overlast van mensen die naar huis vertrekken wordt voor bewoners steeds later. Je ziet ook het alcoholgebruik toenemen want ze kunnen langer drinken.” Vroeg starten en sluiten blijkt ook overlast niet tegen te gaan. “In West-Friesland is geprobeerd vroeg te beginnen en te sluiten en dat had niet helemaal gewenste effect. De mensen gingen na sluitingstijd gewoon buiten de regio verder stappen.” 

"Vroeg starten en sluiten blijkt ook overlast niet tegen te gaan."

Projecten die wel overlast verminderen zijn die van bijvoorbeeld horecastewards in Rotterdam en sus-teams in andere plaatsen. “De politie kan het niet alleen en dit is een goede aanvulling. Uniek in Rotterdam is de horecasteward die met de politie meegaat en bij problemen kunnen mensen bij deze persoon hun verhaal doen. Dit heeft tot minder overlast geleid voor ondernemers en bewoners.” Eindhoven is hiermee nu ook begonnen. 

Straatintimidatie

Marjolijn van Hest ziet dat er ook steeds meer aandacht komt voor straatintimidatie. Dit antwoordt ze op een vraag van een luisteraar in de uitzending wiens vrouw tijdens het uitgaan in Amsterdam niet normaal alleen over straat kon lopen. “Uit de contacten die ik heb met organisaties, namelijk gemeenten, politie en horeca, blijkt dat dit nu vaker op de agenda staat. Rotterdam is hierin koploper. In Amsterdam en Rotterdam is er al een aanpak van straatintimidatie, vooral gericht om wat te doen aan bejegening van vrouwen en intimiderend gedrag.”