Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Brielse scholen pakken cyberpesten aan

Het moet op scholen in Brielle afgelopen zijn met cyberpesten, vandalisme en criminaliteit. Vertegenwoordigers van de gemeente Brielle, Brielse scholen en de politie tekenden daarom 12 maart het Convenant veilig in en om school. Ze maakten afspraken om overlast, vandalisme en crimineel gedrag in en om school te voorkomen.

"Het is van groot belang dat scholieren, maar ook docenten, zich in en om de school veilig voelen", aldus wethouder Wilbert Borgonjen. Het Maerlant College is 1 van de 9 scholen die meedoet. Een incident vorig jaar september opende voor deze school de ogen. Toen werden 2 tienermeiden aangehouden wegens het pesten en mishandelen van twee schoolgenoten. Beide slachtoffers kregen op sociale media allerlei verwensingen naar het hoofd geslingerd. Daarna werden ze naar school gelokt en door een groep jongeren ingesloten. Eén van de slachtoffers kreeg klappen. Een filmpje van de mishandeling belandde op sociale media.

Ziekteverzuim en pesten

De school heeft nu een leerlingloket. Hier kunnen leerlingen terecht voor bijvoorbeeld ziekteverzuim, maar ook om pesten te melden. De school zegt dat het loket een goede uitkomst is. "Leerlingen weten het te vinden. We kunnen (cyber)pesten in een vroeg stadium signaleren en voorkomen dat een incident als afgelopen september zich herhaalt", aldus Anders Vink, rector van het Maerlant College. 

Door de afspraken in het convenant is het voor de scholen makkelijker mogelijk om advies te vragen aan de politie en de gemeente Brielle, als ze het probleem zelf niet kunnen oplossen. "Het probleem van online pesten vergt in sommige gevallen inzet van meerdere partijen", zegt een woordvoerder van de gemeente Brielle. De politie verplicht zich bij melding van een Brielse school alert te reageren en geeft bij aangifte van strafbare feiten door jeugdigen voorrang aan een snelle afhandeling.

Een veilige leeromgeving, zonder criminaliteit en overlast, vergt voortdurende inspanning. Scholen en politie moeten hiervoor de handen ineenslaan. Zij hebben de gezamenlijk taak om criminaliteit en overlast op en rond school tegen te gaan. CCV-adviseur Marjolijn van Hest kan u hier meer over vertellen.