Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Brandveiligheid senioren moet beter

Er moeten aparte, scherpere eisen voor seniorenwoningen komen als het gaat om brandveiligheid. Dit concludeert de Brandweeracademie na een uitgebreide studie, die gisteren is verschenen.

Serie maatregelen

In dit rapport pleit René Hagen, lector brandpreventie bij het Instituut Fysieke Veiligheid, verbonden aan Brandweer Nederland, voor een serie maatregelen om het aantal 65-plussers dat omkomt of gewond raakt bij woningbranden terug te dringen:

  • Voorlichting over brandpreventie.
  • Extra voorzieningen in de woningen: speciale sprinklerinstallatie bij de afzuigkap en rookmelders die een melding geven aan buren, hulpverleners of de brandweer.
  • Speciale brandvoorschriften voor seniorenwoningen.

Nu gelden voor woningen in seniorencomplexen dezelfde brandvoorschriften als voor gewone woningen, terwijl ouderen door hun verminderde mobiliteit moeilijker kunnen vluchten. Hagen op NOS.nl: "We hebben het in Nederland zo geregeld dat we ervan uitgaan dat mensen zelfstandig kunnen vluchten. Dat mensen in dertig seconden door rook kunnen vluchten. Dat komt neer op dertig meter, maar dat lukt ouderen niet. De mensen in seniorencomplexen wonen daar wel zelfstandig, maar zijn niet zelfredzaam."

Strengere regels

Hagen bepleit voor seniorenwoningen dezelfde aanpak als bij ziekenhuizen, verpleeghuizen en gevangenissen. Daar gelden extra veiligheidsregels.

In een reactie zegt het ministerie van Wonen op NOS.nl: "Tot dusver is minister Blok terughoudend geweest met het verplicht stellen van maatregelen. Want je moet ook rekening houden met de handhaving van zo'n verplichting. Niet alleen Blok gaat hier uiteindelijk over, maar ook de ministeries van Veiligheid en Justitie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In maart, of eerder als mogelijk, komen wij met een reactie."

Links

  • Bron: NOS
  • Het onderzoeksrapport is te downloaden op de website van het NIFV.