Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Boa’s vullen steeds vaker de gaten van de politie

Sten Meijer, adviseur van Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) signaleert dat het aantal Buitengewoon Opsporingsambtenaren (boa’s) in Nederland groeit . Dit wordt veroorzaakt door de politie die zich terugtrekt. De politie heeft minder tijd en de gaten worden opgevuld door boa’s. "Dit leidt overigens niet tot kwalitatieve neergang. Boa’s zijn goed opgeleid om deze taken op zich te nemen."

Imago

Volgens Meijer is de handhaver bezig het imago van Melkertbaan van zich af te schudden, ook bij andere veiligheidsdiensten. "Vroeger werd er een beetje neergekeken op toezichthouders en ze hadden het imago van neppolitie. Tegenwoordig is dat heel anders. Veel boa’s zagen zelf hun baan als opstap naar de politie, maar zien daar nu vanaf, omdat ze de baan als boa zo leuk vinden", zegt Meijer. Volgens hem zijn boa’s ook steeds meer de ogen en oren in de wijk zijn, net zoals de wijkagent.

Hoewel het aantal boa’s in Nederland toeneemt, zitten er wel veel verschillen tussen gemeenten. Niet alleen het aantal fte’s per gemeente verschilt, ook de bevoegdheden. "Het hangt er net vanaf wat de doelen zijn op veiligheidsgebied. Wanneer je bijvoorbeeld geen betaald parkeren in de gemeente hebt, heb je ook geen parkeerwachters nodig. En sommige gemeenten willen bijvoorbeeld dat boa’s in gesprek gaan met jongeren, en signalen delen met ketenpartners."