Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Bedreigde burgemeester Wienen heeft dubbel gevoel bij Machiavelliprijs

De Haarlemse burgemeester Jos Wienen neemt de hem toegekende Machiavelliprijs met een dubbel gevoel in ontvangst. Dit zei hij in het NPO Radio-programma 1 op 1. Dinsdag werd bekend dat de prijs dit jaar gaat naar 'de bedreigde burgemeester'. Wienen wordt sinds september bedreigd en zwaar beveiligd. Hij woont noodgedwongen in een safe house

"Ik ben blij dat er aandacht en steun voor is. Dat vind ik prettig, de bedreiging is vervelend."  Volgens de burgemeester van Haarlem is de maatschappij de afgelopen jaren agressiever geworden. Daarbij gaat het niet alleen om criminaliteit. "Via sociale media en in directe confrontaties gaan mensen verder dan vroeger."

Bedreigingen onaanvaardbaar

De jury koos ervoor de prijs naar de bedreigde burgemeester te laten gaan, als vorm van aanklacht tegen dit fenomeen. "Het tast de wortels van onze democratie aan en is volstrekt onaanvaardbaar is", schrijft de jury. Wienen is heel duidelijk over de bedreigingen. "Op deze manier zullen ze hun zin niet krijgen. Ik ga niet opzij voor dreigementen, ik ga niet opzij voor geweld."

Bronnen: 

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) biedt burgemeesters en wethouders in Nederland een gratis woningscan aan. Een veiligheidsadviseur van het CCV bezoekt dan de woning en brengt in kaart wat de veiligheidsrisico’s zijn. Inmiddels zijn bijna 250 aanvragen gedaan voor deze scan. Meer informatie staat in het dossier veiligheid politieke ambtsdragers. Hier kunnen burgemeesters en wethouders zich ook aanmelden voor de woningscan.