Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Adryo Toorians van de gemeente Tilburg: “Door de Hein Roethofprijs kregen we aandacht uit het hele land”

Adryo Toorians (foto) was heel blij toen hij als projectleider van de gemeente Tilburg de Hein Roethofprijs in 2015 in ontvangst mocht nemen. Vooral ook door het jurycommentaar dat zo’n simpel idee als de BuurTent zulke goede resultaten oplevert. “We kregen door de prijs aandacht uit het hele land. We zijn door veel gemeenten benaderd en die hebben ieder op hun eigen manier de BuurTent overgenomen.” 

Woninginbraken terugdringen

De Hein Roethofprijs is een onderscheiding voor projecten die criminaliteit voorkomen en de sociale veiligheid bevorderen. BuurTent is een methode die in 2012 in Tilburg is ingevoerd om het aantal woninginbraken terug te dringen. Op het moment dat ergens wordt ingebroken, komt op die plek een BuurTent te staan. Omwonenden krijgen hier informatie en uitleg. Zo worden ze geïnformeerd over de werkwijze van de inbraak, de buit en de inbraakgevoelige elementen van de woningen. Behalve het op die manier terugdringen van het aantal inbraken, versterkt het project de onderlinge verhoudingen.

De methode wordt nog steeds gebruikt in de gemeente Tilburg. “Tot een jaar geleden gebeurde dat 1 tot 2 keer per week, waarbij de BuurTent vooral werd ingezet om te zorgen voor het terugdringen van het aantal woninginbraken. Als er ergens een woninginbraak was geweest, werd al snel de BuurTent opgesteld. Na verloop van tijd kwam er echter minder publiek op af”, vertelt Hadeline Vorselaars, specialist veiligheid bij de gemeente Tilburg. Zij heeft het stokje van het project overgenomen van Toorians. Nu zet Tilburg de BuurTent alleen in als er een piek is in woninginbraken in een bepaalde wijk. “En we zien dat het dan ook nog steeds goed werkt.” 

“Het aantal woninginbraken is met 70 procent gedaald."

Sinds 2011 zijn naast de BuurTent diverse maatregelen genomen in Tilburg tegen woninginbraken. “Het aantal woninginbraken is sinds die tijd gedaald met 70 procent”, vertelt Toorians. Volgens hem is het succes van de BuurTent vooral te danken aan het feit dat je het ijzer moet smeden als het heet is en dat je met elkaar in gesprek gaat. 

Bredere inzet BuurTent

Nu de gemeente ziet dat de urgentie van woninginbraken eraf is, wordt de BuurTent breder ingezet. Zo wordt deze bijvoorbeeld gebruikt om voorlichting te geven nadat in een wijk een hennepkwekerij is aangetroffen. “Ook laten we niet altijd meer de mensen naar de BuurTent toe komen, maar gaan ermee ook mee naar de mensen toe”, vertelt Vorselaars. Er wordt dan vaak gekozen voor een plek op een markt. “Want daar komt een divers publiek, maar vooral ook veel ouderen.” 

Naast woninginbraak komen dan ook zaken als fietsdiefstal en de babbeltruc aan bod. “We zien dat dit voorziet in een behoefte. Mensen willen bijvoorbeeld weten wat een babbeltruc is en of dat in hun omgeving voorkomt.” Mensen kunnen in de tent vragen stellen over alles omtrent hun veiligheid. Toorians: “We willen niet alleen informeren, maar ook handelingsperspectief bieden.” Vorselaars noemt in dit geval als voorbeeld het cilindertrekken.

Hierbij wordt de cilinder of de kern van de cilinder uit de deur getrokken door er een schroef in te draaien en daar mechanische druk op te zetten, hierdoor breekt de cilinder af. Binnen 30 seconden kan een inbreker binnen zijn. “Als je ziet hoe makkelijk inbrekers op die manier een woning binnenkomen, dan heb je de sloten zelf thuis snel aangepast. Daarom hebben we in de BuurTent altijd iemand van het Politiekeurmerk Veilig Wonen en een hele kist met sloten.”

Geldprijs

Naast dat de Hein Roethofprijs de BuurTent veel bekendheid heeft opgeleverd, werd ook een geldprijs gewonnen. “Daarvan hebben we een iPad gekocht. Nu kunnen we in de BuurTent hierop ook video’s tonen.” Tilburg won de Hein Roethofprijs samen met het Utrechtse project Bloedlink en moest de geldprijs dus delen. Het was de enige keer dat 2 projecten de prijs kregen. De Hein Roethofprijs wordt dit jaar uitgereikt op het jubileumcongres van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid op 27 juni. Aanmelden van een project kan tot en met 1 april.