Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwe campagne in Rotterdam tegen messenbezit en -geweld bij jongeren

Burgemeester Aboutaleb heeft het startsein gegeven voor ‘Geweldig Rotterdam’. Deze campagne is gericht tegen het messenbezit en -geweld. De burgemeester sprak met jongeren, politie, jongerenwerkers en raadsleden over de noodzaak voor deze campagne.

Teenager,With,Knife,,Prepared,To,Commit,CrimeHet bezit van messen onder jongeren baart Rotterdam zorgen, ook vanwege een aantal ernstige incidenten waarbij ook slachtoffers vielen. Ook de betrokkenheid van 12 tot en met 15-jarigen vindt de burgemeester verontrustend.

Helpende hand voor jeugd

De gemeente Rotterdam wil samen met verschillende partners dit probleem aanpakken. “Wij gaan onze jeugd een helpende hand toesteken, die zij zelf moeten verzilveren. Wij gunnen hen een veilige toekomst”, aldus burgemeester Aboutaleb”. Deze campagne is een onderdeel van het stedelijk offensief tegen messengeweld.

Uit wetenschappelijk onderzoek en gesprekken met jongeren blijkt dat messenbezit en het gebruik samenhangt met meerdere factoren zoals:

  • onveilige situaties in de openbare ruimte
  • gebrek aan toekomstperspectieven
  • ontbreken van rolmodellen en coaches (ook in thuissituaties)
  • negatieve invloed van sociale media
  • een door jongeren ervaren gebrek aan interesse vanuit de samenleving

Dit leidt uiteindelijk tot een houding van onverschilligheid ten aanzien van anderen.

Een team van wetenschappers, media, jongerenwerkers, communicatieprofessionals en rolmodellen gaat de komende tijd aan de slag. “Met deze campagne zoeken we de confrontatie en bieden we de helpende hand.” Er gaan interactieve activiteiten, zoals gesprekken, confrontatietheater, workshops en werk-excursies, plaatsvinden voor de doelgroep. De activiteiten starten na de zomer. In 2022 leidt dit tot een stedelijk evenement waar jongeren zelf oplossingen aan de stad en het land presenteren. Ook komt er een breed media-offensief met een tegengeluid richting wapenbezit.

“De status van de straat is niets”

De jongeren die deelnamen aan het gesprek met de burgemeester zien de noodzaak en meerwaarde van deze campagne. In het gesprek met de burgemeester gaven ze aan dat “het bezit van messen compleet onnodig is”. Wapenbezit wordt veelal gezien als onderdeel van de straatcultuur die populair is onder jongeren, maar “de status van de straat is niets, want je bereikt er niets mee in je leven”, aldus een van de jongeren.

Op de website www.geweldigrotterdam.nl is alle informatie over de campagne te vinden.

In de toolbox Wapens en Jongeren van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) staan meer campagnes van gemeenten die wapenbezit onder de aandacht brengen van jongeren.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid