Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwe aflevering Cyber Sessions gaat over de aanpak van online aangejaagde ordeverstoringen

Gemeenten worden steeds vaker geconfronteerd met ordeverstoringen die online beginnen of online versterkt worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om oproepen tot illegale evenementen of demonstraties die soms uitmonden in onrust op straat. Aflevering 5 van de Cyber Sessions ‘The time is now’ van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat over de aanpak van deze online aangejaagde ordeverstoringen in gemeenten.

Weet wat er speelt

Iets wat online wordt bekokstoofd, kan explosief en fysiek tot uiting komen. Dankzij het grote bereik van sociale media verspreiden dit soort oproepen zich razendsnel. Sprekende voorbeelden zijn de avondklokrellen en de boerenprotesten in het hele land en de complotdenkers die in Bodegraven voor grote onrust zorgden. Bij al deze gevallen leidden de online oproepen tot fysieke openbare ordeverstoringen.

Weten gemeenten wat hun mogelijkheden zijn? Hoe kan en mag er ingegrepen worden? Daarover gaat Rogier Elshout, de host van alle Cyber Sessions, in gesprek met Ronald Wortelboer, burgemeester van Stede Broec en Marieke Verhagen, projectleider cyberveiligheid bij het regionale samenwerkingsverband Noord-Holland Samen Veilig. Ze zijn het beide eens: "Je moet weten wat er speelt in je gemeente. Het staat of valt met een juiste voorbereiding."

Samenwerking

Gemeenten moeten adequaat kunnen inspelen op wat zich online afspeelt, maar ze staan er niet helemaal alleen voor. Mariëtta Buitenhuis, advocaat bij AKD en gespecialiseerd in online openbare orde, en Maike Borst, digitaal specialist bij de politie gaan in op het belang van samenwerken.

Het is belangrijk dat gemeenten samen met de politie en het OM, maar ook jongerenwerk een proactieve houding aannemen en van tevoren afspraken maken over rollen, taken en bevoegdheden in het signaleren en over het delen van informatie.

Signalering

Volgen wat er online speelt, helpt om meer zicht te krijgen op acute berichtgeving en daardoor bestuurlijk te kunnen reageren. Gies Coppens en Femke Slaats, beide digitaal wijkagent, vertellen in deze Cyber Session hoe zij zoeken naar onrust en criminaliteit die online plaatsvindt.

Daarbij maken ze gebruik van allerlei tools om het zoekwerk zo efficiënt mogelijk te maken. Door te weten wat er speelt, kunnen zij er al vroeg bij zijn en vanuit verbinding de rust bewaren, of ingrijpen wanneer nodig.

Wegenwacht

De factsheet van de Lokale Cyberwegenkaart ‘Online aangejaagde ordeverstoringen’ gaat in op de driedeling signaleren, classificeren en maatregelen. Dat helpt gemeenten bij het ingrijpen gericht op het voorkomen en beheersen van openbare ordeverstoringen. Gemeenten die hulp nodig hebben bij de aanpak van online aangejaagde ordeverstoringen, kunnen zich aanmelden voor een CCV-leerkring - waar bestaande cases worden besproken - en het CCV-webdossier over dit thema bekijken.

Waar navigeer jij heen?

Ook in deze vijfde en laatste Cyber Session geeft Elshout tips waarmee gemeenten direct aan de slag kunnen. Bekijk deze en andere Cyber Sessions op www.hetccv.nl/cybersessions en www.vng.nl/cybersessions.

Cyber Sessions 5 afleveringen

In het kader van ‘the time is now’ bieden het CCV en de VNG in totaal 5 Cyber Sessions aan. De afleveringen staan online op de website van het CCV en de VNG.

Het CCV en de VNG horen graag wat je van de Cyber Sessions vindt. Vul daarvoor een korte vragenlijst in. Bij voorbaat dank!

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid