Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuw model huurovereenkomst buitengebied moet drugscriminaliteit voorkomen

Om het buitengebied weerbaar te maken, hebben de Brabantse gemeenten Meierijstad, Boekel en Bernheze een convenant gesloten met de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en ZLTO. Onderdeel van het convenant is een model huurovereenkomst. Deze overeenkomst moet ervoor zorgen dat verhuurders criminele activiteiten buiten de deur kunnen houden.

Foto: De Brabantse gemeenten Meierijstad, Boekel en Bernheze sluiten convenant met politie, OM en ZLTO

Kwetsbaar buitengebied

Het buitengebied is kwetsbaar. Steeds meer stallen en gebouwen komen leeg te staan. Criminelen huren deze panden graag onder valse voorwendselen, om ze vervolgens te gebruiken voor een drugslab of hennepkwekerij. Als zo’n lab of kwekerij ontdekt wordt, kunnen de gevolgen voor de verhuurder groot zijn. Ook als deze niets van de drugscriminaliteit af wist. Zo kan de burgemeester het pand sluiten en het OM de verhuurder strafrechtelijk vervolgen.

Veilig en verantwoord verhuren

De Brabantse gemeenten Meierijstad, Boekel en Bernheze hebben nu met de politie, het OM en ZLTO een convenant gesloten. Door het convenant krijgen gebruikers en bewoners van het buitengebied die (voormalige) agrarische opstallen en gronden verhuren, in bruikleen geven of verpachten, ondersteuning om dat op een veilige en verantwoorde manier te doen.

Model huurovereenkomst en extra bepalingen

Zo kunnen ze voortaan gebruik maken van een speciaal opgestelde model huurovereenkomst en extra bepalingen. Deze overeenkomst moet criminelen aan de voorkant al afschrikken. In de overeenkomst is bijvoorbeeld opgenomen dat de huur niet contant mag worden betaald, de verhuurder altijd toegang moet hebben tot de verhuurde ruimte en de ruimte minstens 4 keer per jaar gecontroleerd wordt.

Minder kans op vervolging

Volgens de afspraken in het convenant lopen verhuurders die zo’n overeenkomst gebruiken ook veel minder kans dat er bestuursrechtelijke en/of strafrechtelijke maatregelen getroffen zullen worden als er toch ondermijnende activiteiten worden aangetroffen.

Meer informatie

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid