Nieuw: Interventiematrix Wapenbezit en -gebruik onder jongeren
In de aanpak van het wapenbezit en -gebruik onder jongeren hebben verschillende partijen mogelijkheden om op te treden. Denk aan gemeenten, politie, OM, bureau Halt, scholen en anderen. In deze nieuwe interventiematrix worden verschillende fases beschreven, van het signaleren van wapenbezit tot nazorg na wapengebruik, en wat iedere partij in deze fases kan doen.
Overzicht van mogelijkheden
De interventiematrix is net als het actieplan Wapens en Jongeren bedoeld voor wapen gerelateerde situaties waarbij jongeren van 12 tot 23 jaar betrokken zijn. De matrix gaat van lichte naar ernstige situaties. De matrix geeft de betrokken medewerkers inzicht in het totale ‘arsenaal’ aan mogelijkheden en is bedoeld om in een casus te komen tot een samenhangende aanpak. Doel van deze interventiematrix is ook het voorspelbaar maken van de aanpak van wapenbezit onder jongeren.
De matrix geeft de betrokken medewerkers inzicht in het totale ‘arsenaal’ aan mogelijkheden en is bedoeld om in een casus te komen tot een samenhangende aanpak. Doel van deze interventiematrix is ook het voorspelbaar maken van de aanpak van wapenbezit onder jongeren.
Actieplan ‘Wapens en Jongeren’
De interventiematrix is een van de maatregelen in het actieplan Wapens en Jongeren. Met het actieplan slaan landelijke en lokale partijen de handen ineen tegen wapengeweld onder jongeren. Het actieplan heeft tot doel het aantal wapenincidenten door jongeren in de betrokken gemeenten met 25% te verminderen. In overleg met de bij dit actieplan betrokken partners is ook de toolbox Wapens en Jongeren ontwikkeld.
Toolbox en interventiematrix
De toolbox Wapens en Jongeren biedt informatie en best practices om wapenbezit en geweld met wapens onder jongeren tegen te gaan. In deze praktische toolbox vind je alle benodigde informatie om aan de slag te gaan en nu ook deze nieuwe interventiematrix.