Nieuw: handreiking voor gemeenten voor inzet collectieve horecaontzegging
De collectieve horecaontzegging (CHO) is een goed instrument om de grootste onruststokers in het uitgaansleven de toegang tot de horeca te weigeren. In de CHO werken horecaondernemers nauw samen met politie en gemeente. In deze nieuwe handreiking lees je hoe je als gemeenteambtenaar kan helpen om de CHO tot een succes te maken.

Gemeente heeft een belangrijke rol
De gemeente heeft een belangrijke rol bij de succesvolle inzet van de CHO, ondanks dat de horeca de CHO oplegt. De gemeente ontwikkelt het veiligheidsbeleid en heeft de regie op veilig uitgaan, waar de CHO onderdeel van is, en de samenwerking met de partners. De gemeente kan de horeca faciliteren, stimuleren om de CHO in te zetten en optreden als intermediair tussen horeca en politie. Bovendien voelen horecaondernemers zich gesteund in de toepassing van de CHO als de gemeente achter hen staat.
Gemeente kan ondersteunen op drie punten
Vanuit de gemeente kun je een bijdrage leveren aan de volgende stappen in het proces:
- Het creëren van draagvlak.
- Afspraken maken over de inzet van de CHO en vastleggen in het protocol.
- Monitoren, evalueren en borgen van de uitvoering.
In de handreiking kun je lezen hoe je dat doet en vind je praktische tips.
De CHO in het kort
Voor de CHO slaan de horeca in een uitgaansgebied de handen ineen, daardoor kunnen alle deelnemende horeca overlastgevers voor langere tijd de toegang ontzeggen. Wanneer iemand die een CHO heeft toch een van de deelnemende horeca binnengaat, is er sprake van huisvredebreuk.
Meer informatie en de handreiking
In het dossier Collectieve horecaontzegging vind je, naast de handreiking voor gemeenten, meer informatie, zoals het model-protocol voor gegevensuitwisseling, veel gestelde vragen en jurisprudentie.