Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuw: functieprofielen voor sleutelfiguren uit gesloten gemeenschappen

Goed nieuws voor gemeenten en andere ketenpartners die in hun aanpak op gesloten gemeenschappen willen samenwerken met sleutelfiguren uit deze gemeenschappen. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) stelde 4 functieprofielen op voor sleutelfiguren uit gesloten gemeenschappen waar criminaliteit een constante factor is. Ketenpartners krijgen hiermee een beter beeld bij het type sleutelfiguur dat ze nodig hebben voor hun gezamenlijke opdracht(en).  

Brno,,Czech,Republic,-,May,1,,2019:,Representatives,Of,The

Wil een sleutelfiguur een constructieve bijdrage leveren aan de aanpak van criminaliteit binnen de gesloten gemeenschap, dan moet hij aan een aantal randvoorwaarden voldoen. Ook moet hij beschikken over de nodige basiscompetenties. Met alle informatie die het CCV ophaalde, stelde zij 4 onderscheidende en elkaar aanvullende functieprofielen op: de vertaler, de verbinder, de waarnemer en de ambassadeur. Elke sleutelfiguur kent zijn eigen karakteristieke eigenschappen om een bijdrage aan de aanpak te kunnen leveren. Ook bouwt ieder profiel voort op het vorige.

Bekijk de routekaart over de sleutelfiguren en hun inzetbaarheid

Succesvol samenwerken met sleutelfiguren

Bij de samenwerking met sleutelfiguren uit gesloten gemeenschappen, waar criminaliteit aan de orde van de dag is, komt veel kijken. Met wie heb je precies te maken? Waar zet je sleutelfiguren voor in? Met welke contexten moet je rekening houden? Hoe brengt een sleutelfiguur een gedragsverandering tot stand? Antwoorden op deze vragen vind je terug in de whitepaper ‘Succesvol samenwerken met sleutelfiguren uit gesloten gemeenschappen’ die het CCV opstelde aan de hand van research en interviews.

Gezien de aard van de informatie is de whitepaper uitsluitend bestemd voor professionals van overheidsorganisaties. Hoe je deze kunt opvragen, lees je op de pagina Samenwerken met sleutelfiguren.

Bepalen over de samenwerking met een moreel beraad

Weet je nog niet of je met een sleutelfiguur wilt samenwerken, maak dan gebruik van de werkvorm ‘moreel beraad’. Dit biedt houvast om antwoorden te vinden op complexe vragen die nu eenmaal opkomen als je wilt of gaat samenwerken met sleutelfiguren uit gesloten gemeenschappen. Gebruik hiervoor de aanknopingspunten uit onze factsheet.

Heb je vragen over de samenwerking met sleutelfiguren uit gesloten gemeenschappen waar criminaliteit een constante factor is? Neem contact op met Marjon den Breems.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid