Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Negatieve reacties staan herstel slachtoffers in de weg

‘Waarom ga je dan ook met hem mee?’, ‘Gelukkig heeft ie je niet verkracht’ of ‘Het wordt echt tijd die periode achter je te laten’. Veel slachtoffers krijgen te maken met negatieve en verkeerde reacties. Hierdoor worden slachtoffers dubbel getroffen. Maar wat zeg je wèl tegen iemand die iets heftigs heeft meegemaakt? Dat leer je in de gratis online cursus ‘Oordeel uit, aandacht aan’ die Slachtofferhulp Nederland vandaag, op de Europese Dag van het Slachtoffer, lanceert.

Bestuursvoorzitter Rosa Jansen: “Het viel ons tijdens de recente gebeurtenissen rondom seksueel geweld op dat veel mensen onzeker zijn en met vragen zitten. Hoe moeten ze omgaan met hun naasten die dit overkomen is. Ik heb goede en slechte adviezen voorbij zien komen. We willen mensen concrete handvaten geven bij dit complexe onderwerp. Vanuit onze deskundigheid leveren we met deze cursus een bijdrage aan het maatschappelijke gesprek.”

Oordeel uit, aandacht aan

Victim blaming is het (onbewust) beschuldigen van het slachtoffer. Alsof hij of zij een aandeel gehad zou hebben aan de gebeurtenis. Voor vrijwel alle slachtoffers hebben dit soort negatieve reacties veel impact. Voor sommige slachtoffers is het zelfs nog pijnlijker dan de gebeurtenis zelf.

 Victim blaming wordt dan ook wel ‘second rape’ genoemd. Maar slachtoffers krijgen vanuit hun omgeving ook te maken met slachtoffermoeheid, ongevraagd advies of het bagatelliseren van aanranding, oplichting of een ongeval. Rosa Jansen legt uit: “Bijna iedereen die seksueel geweld meemaakt of online wordt opgelicht, veroordeelt zichzelf. Vragen over hoe en waarom bevestigen deze schuld- en schaamtegevoelens. Daarom roepen wij op: oordeel uit, aandacht aan. Daar help je iemand echt mee.”

Opmerkingen richting slachtoffers

Maar liefst 3 op de 4 slachtoffers krijgt te maken met negatieve opmerkingen. Uit onderzoek blijkt dat familieleden, vrienden, kennissen en collega’s vaak niet goed weten wat ze moeten zeggen of doen. Terwijl juist sociale steun zorgt voor een beter en sneller herstel. Daarom lanceert Slachtofferhulp Nederland vandaag de online cursus ‘Oordeel uit, aandacht aan’ , die via de website van de organisatie gratis te volgen is.

Voorafgaand aan de cursus kun je jezelf testen of jij ook weleens een ‘verkeerde’ reactie hebt gegeven. In de cursus wordt vervolgens aan de hand van vragen en korte video’s uitgelegd hoe je er kunt zijn voor slachtoffers en nabestaanden. Op deze manier wil Slachtofferhulp alle Nederlanders stimuleren om een bijdrage te leveren aan herstel van slachtoffers.

Online cursus ‘Oordeel uit, aandacht aan’

Het CCV helpt!

In dit korte filmpje is goed te zien hoe de diverse partijen gezamenlijk goede nazorg kunnen organiseren voor slachtoffers van overvallen. De gemeente houdt de regie. Het CCV biedt gemeenten met dit stappenplan handvatten. Wil je meer weten? Neem contact op met CCV-adviseur Colin Voetee, colin.voetee@hetccv.nl.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid