Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Nationaal Rapporteur Mensenhandel: 'Slachtoffers beter beschermen'

De helft van alle slachtoffers van mensenhandel wordt binnen 7 jaar opnieuw slachtoffer van een misdrijf. Dat concludeert Herman Bolhaar, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, in de Slachtoffermonitor mensenhandel 2016-2020. "Slachtoffers moeten echt beter en actief beschermd worden om herhaling of erger te voorkomen."

Bij herhaald slachtofferschap kan het opnieuw gaan om ernstige delicten. Bijvoorbeeld uitbuiting, maar ook mishandeling, bedreiging of seksueel geweld.

Vastgebonden handen

Kwetsbare groepen

De Nationaal Rapporteur maakt zich opnieuw ernstig zorgen om de misstanden waar de meest kwetsbare groepen mee te maken krijgen. Dit zijn minderjarigen, arbeidsmigranten en kwetsbare mensen in migratiestromen. De coronacrisis en de maatregelen om deze tegen te gaan, hebben hen verder geïsoleerd en extra kwetsbaar gemaakt.

Passende hulpverlening

Vooral minderjarige slachtoffers blijken risico te lopen opnieuw slachtoffer van een misdrijf te worden. Om hen hier beter tegen te beschermen is het volgens de Nationaal Rapporteur nodig om in de hulpverlening aan slachtoffers en in de opsporing en vervolging van daders meer aandacht te hebben voor de context van bestaande problematiek. "Of slachtoffers de juiste hulp krijgen, hangt af van zaken als verblijfsstatus, woonplaats en leeftijd. Maar hulp moet juist aansluiten bij de behoeften van de slachtoffers."

Meer informatie

De aanpak van mensenhandel start met het doorgeven van signalen. De e-learnings signalering mensenhandel helpen de verschillende beroepsgroepen hierbij. Ontdek hoe breed en veelvormig mensenhandel is. Maar vooral: hóe mensenhandel er in de praktijk uit kan zien.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid