Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Mobiele bendes actief in Groningen; Amsterdam telde afgelopen jaren al 120 slachtoffers

Nepklusjesmannen trekken door Europa en maken veel slachtoffers, vooral onder kwetsbare ouderen. In de regio Amsterdam heeft de politie zeker 120 slachtoffers in beeld. Ook in verschillende buurtgroepen in de stad Groningen is de afgelopen dagen melding gemaakt van deze zogenaamde Ierse klusjesmannen die actief zijn. “Er werd gevraagd of de tegels in mijn tuin ook met een hogedrukreiniger schoongemaakt mochten worden. Het ging om een jongen met een Iers accent”, aldus een bewoonster van de Groningse wijk De Held.

‘Irish Travellers’ (Ierse nomaden) hebben alleen in Amsterdam mensen €1,7 miljoen laten betalen voor nooit uitgevoerd werk. De werkwijze van deze mobiele bendes is eenvoudig. Ze benaderen bewoners heel vriendelijk met het aanbod een klus voor ze te doen.

Nepklusjesmannen

De oplichters bieden aan om voor een klein bedrag iets te verven of de dakgoot of stoep schoon te spuiten. Tijdens het werk ontdekken ze grote mankementen aan het huis die ook moeten worden uitgevoerd. Beleefd drijven de nepklusjesmannen de kosten op, tot ze met het geld verdwijnen zonder enig werk te hebben verricht.

In Nederland rijden de veelal analfabete oplichters in goedkope auto’s en dragen ze onopvallende kleding. In Engeland en Ierland, vooral in hun grootste thuisbasis Rathkeale en omgeving, rijden ze in dure auto’s en dragen exclusieve horloges. Sinds 2018 doen Amsterdamse rechercheurs onderzoek en kwamen 120 slachtoffers in beeld.

'Deze oplichtingspraktijken, hebben een enorme impact op de slachtoffers.'

In 2019 werden van 2 mobiele bendes elk 4 hoofdverdachten aangehouden. Het Amsterdamse Openbaar Ministerie eiste in 2 strafzaken recent forse celstraffen van 6,5 jaar en ruim 5 jaar, op grond van de richtlijn die voorschrijft dat ‘mobiel banditisme’ extra zwaar moet worden bestraft. De straffen vielen lager uit, maar in sowieso 1 zaak is justitie in hoger beroep gegaan. “Deze oplichtingspraktijken, voor soms tienduizenden euro’s, hebben een enorme impact op de kwetsbare, oudere slachtoffers en hun kinderen”, zegt een betrokken rechercheur.

Bronnen:

Een gezamenlijke aanpak van Irish Travellers is van belang. In het barrièremodel 'Mobiel banditisme Verenigd Koninkrijk' van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid kunnen gemeenten en andere veiligheidspartners inzicht krijgen in de werkwijze van deze mobiele bendes. Vervolgens kan bepaald worden waar de bendes in hun voorbereidingen op of bij het plegen van criminele feiten tegengehouden kunnen worden.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid