Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Misstanden in de schoonmaak op vakantieparken

Vakantieparken in Nederland zijn populaire vakantiebestemmingen, zeker in coronatijd. Maar vakantieparken laten schoonmakers niet altijd volgens de regels werken, meldt Trouw. Ze maken te lange dagen of krijgen te weinig betaald, werken zonder vergunning of lopen rond met een identiteitsbewijs van iemand anders.

De Inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie, deed de afgelopen 2 maanden onderzoek naar 5 grote vakantieparken in Noordwijk, Monnickendam, Arnhem, Chaam en Hellevoetsluis. In 4 van de 5 parken gingen dingen mis, het overgebleven park heeft zich vermoedelijk ook niet aan de regels gehouden; dat wordt nog onderzocht. Tot die tijd wil de inspectie geen namen noemen.

Zo werden bij 2 parken  buitenlandse werknemers aangetroffen die niet in Nederland mogen werken. Daarnaast hebben de inspecteurs het vermoeden dat bij 4 van de gecontroleerde parken schoonmakers niet genoeg betaald krijgen en te lange dagen maken. Bij 1 park kon er geen registratie worden overlegd van de uren die gewerkt werden door de schoonmakers. Ook werden in meerdere parken werknemers aangetroffen die een uitkering kregen in Nederland of in België.

Misstanden ook in andere branches

Het is niet zomaar dat de parken onder de loep worden genomen. “De huidige drukte vergoot de kans op misstanden”, zegt de woordvoerder van de arbeidsinspectie. Bovendien is de schoonmaak een sector waar het vaker foute boel is. “Een groot deel van de schoonmaakbedrijven houdt zich niet aan de regels”, aldus de Inspectie SZW. Eerder ontdekten controleurs ook al misstanden met schoonmakers in grote vastgoedondernemingen en recenter in de horeca.

Sommige Nederlandse vakantieparken hebben hardnekkige veiligheids- en leefbaarheidsproblemen. Met de maatregelen in het CCV-dossier Veilige Vakantieparken kunnen gemeenten, samen met onder meer de provincie, politie en ondernemers de problemen op vakantieparken aanpakken. 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid