Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Ministerie verstuurt phishing-mail om te kijken of bedrijven erin trappen

Cybercriminaliteit was de laatste jaren al een explosief groeiend probleem, maar is door de coronacrisis in een stroomversnelling geraakt. In de afgelopen maanden werden per maand meer cyberaanvallen uitgevoerd dan in 2017 en 2018 in een heel jaar, blijkt uit onderzoek. Het Digital Trust Center (DTC) van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gaat daarom actief phishen bij ondernemers. Wie op de ‘foute’ link klikt wordt niet gehackt, maar krijgt (later) een waarschuwing terug. Met deze ludieke manier van voorlichting worden ze gewaarschuwd voor cybercriminaliteit. De actie maakt deel uit van een gezamenlijke campagne van het Platform Veilig Ondernemen (PVO), informatiebeveiligingsspecialist Infosequre en het Digital Trust Center. Met name thuiswerkers blijken onvoldoende voorbereid te zijn op phishing. Thuisnetwerken en privé laptops zijn slecht beveiligd, bovendien is men thuis eerder geneigd om onoplettend te zijn. Cybercriminelen spelen hier handig op in.

Gratis MKB Phishingtest

Volgens het Platform Veilig Ondernemen valt er nog veel te winnen door gedragsverandering bij ondernemers. Tijdens de campagne kunnen ondernemers gratis gebruik maken van de MKB phishingtest. Werknemers worden in overleg met de aangemelde bedrijven onderworpen aan een anonieme, digitale test met als doel de veiligheid en cyberweerbaarheid van de eigen organisatie in kaart te brengen en te verbeteren.

Een kwart van de werknemers herkent standaard phishing mails niet

De MKB-Phishingtest is een vervolg van de landelijke bewustwordingscampagne ‘Eerst checken, dan klikken’ die vorig jaar tijdens de Landelijke Veiligheidsdag werd afgetrapt. We willen vooral doorpakken op de ingeslagen weg en kunnen de gratis phishing-test dit jaar aan duizenden ondernemers aanbieden”, aldus Bernard Klaassen, projectleider cybercriminaliteit. “De meeste ondernemers die we spreken, bevestigen de toename van phishing mails, maar zeggen ze persoonlijk vaak te herkennen. Bij algemene phishingtests blijkt gemiddeld echter 23-25% van de werknemers op de foute links te klikken. 

Bij gerichte testaanvallen ligt dit percentage aanzienlijk hoger. Onbewust, onbekwame ondernemers en werknemers maken het bedrijf onnodig kwetsbaar. We hebben juist in deze tijd gezien hoe intens het totaal stilvallen van je business kan zijn.” 

Cybercrime is een hardnekkig probleem en past zicht voortdurend aan. Iedereen met een e-mailadres, loopt het risico slachtoffer te worden. Via een valse e-mail vissen cybercriminelen naar inloggegevens, creditcard- en bankgegevens of andere bedrijfsinformatie. Vervolgens proberen criminelen hun slag slaan door het account te hacken, te gijzelen of de ICT-omgeving te besmetten met een virus.”

Ondernemers landelijk kunnen zich gratis aanmelden via rpcnh.nl/gratis-mkb-phishingtest of via www.digitaltrustcenter.nl

Wil je lokale of regionale veiligheidsproblemen die betrekking hebben op veilig ondernemen met partners oppakken? Denk dan eens aan het Platform Veilig Ondernemen in je regio. Bekijk het CCV-dossier Platform Veilig Ondernemen

Het CCV-dossier Cybercrime helpt gemeenten bij het maken van gemeentelijk (veiligheids)beleid over cybercrime. 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid