Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Meer overvallen en ramkraken op juweliers

Het aantal overvallen en ramkraken op juweliers steeg in 2019 van 14 naar 21. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars.

In de eerste week van januari was het al weer raak. Rond half 4 in de nacht van zondag op maandag vindt er een poging tot ramkraak plaats in Utrecht. Met een BMW wordt de pui van het pand geramd, maar wat de daders wellicht niet weten, is dat het pand beschikt over een dubbele pui. Ze komen de juwelier daardoor niet binnen en vluchten volgens omwonenden met een Audi snel het centrum weer uit. Van de daders ontbreekt vooralsnog elk spoor, maar de schade is groot.

“Deze ramkraak in Utrecht is exemplarisch voor wat we de laatste tijd vaker zien”, vertelt Maurits Mooij van Juwon, een verzekeringsmaatschappij voor juweliers. “Door steeds meer bouwkundige en organisatorische beveiligingsmaatregelen mislukken veel overvallen en ramkraken. Als er al een buit is, dan is die vaak beperkt en ook nog eens beschadigd. De ‘beloning’ voor de crimineel is met andere woorden gering, maar de gevolgschade is wel groot."

Het CCV ontwikkelde bewustwordingsvideo’s om onder andere winkel- en horecapersoneel voor te lichten over overvallen. Door gebruik te maken van de 360 gradentechniek waant de doelgroep zich in levensechte situaties.

Alle video’s staan in de 360CCV app. Je kunt de app gratis downloaden in de Apple App Store en Google Play Store. Het beste resultaat krijg je als je de video's bekijkt met een virtual reality bril. Kijk voor je, achter je, boven en onder je, zodat je niets mist. Als je met een tablet of smartphone kijkt, beweeg die dan zodat je niets mist.

 

 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid