Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Meer messen bij jongeren in beslag genomen

De politie heeft vorig jaar meer messen in beslag genomen bij jongeren. Het dragen en gebruiken van messen door jongeren baart de politie zorgen.

Murderer,Or,Killer,Is,Attacking,With,Knife,N,Public,Place.

Uit een nieuwe inventarisatie van de politie blijkt wel dat het aantal minderjarigen dat wordt verdacht van betrokkenheid bij een steekincident in 2020 niet is toegenomen. Het ging om ruim 400 jongens en meisjes van onder de 18, vrijwel evenveel als het jaar ervoor. Het is echter wel 2 keer zoveel als in 2018.

Verschuiving jeugdcriminaliteit

Verder ziet de politie jeugdcriminaliteit steeds meer naar de steden verschuiven. Dit staat in een analyse in politievakblad Blauw. De zogenoemde hotspots in de buitengebieden verdwijnen. In stedelijk gebied ziet de politie juist een toename.

"Deze beweging zie je niet alleen in de Randstad, maar in steden in heel Nederland", stelt Pauline Klomp, hoofd Zorg en Veiligheid bij de Nationale Politie. Volgens Klomp is vooral lokaal maatwerk van belang bij het aanpakken van deze problemen: "Samenwerking tussen alle partners op het gebied van zorg, veiligheid en straf is daarbij essentieel.”

Volgens haar kampen kinderen vaak op meerdere vlakken met problemen, zoals armoede, een moeilijke thuissituatie of een oudere broer die al met justitie in aanraking is gekomen. Je wil zo vroeg mogelijk die probleemsituaties kennen en de juiste hulp geven of aan interventie doen."

Wapenbezit en -gebruik zijn niet normaal. Om dit te voorkomen is het actieplan 'Wapens en Jongeren' eind 2020 opgeleverd. Met het actieplan slaan landelijke en lokale partijen de handen ineen tegen wapengeweld onder jongeren. Lees meer hierover in het dossier Wapens en Jongeren van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid