Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Meer geld om weerbaarheid ondernemers tegen ondermijning te vergroten

In een nieuw actieprogramma Veilig Ondernemen 2023-2026 worden afspraken gemaakt met diverse branches en de ondernemersorganisaties VNO-NCW en het midden- en kleinbedrijf MKB-Nederland over het versterken van ondernemers in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit.

Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid investeert daarom jaarlijks € 10 miljoen extra in de regionale Platforms Veilig Ondernemen (PVO’s). In de PVO’s werken politie, Openbaar Ministerie, gemeenten, brancheorganisaties en bedrijven samen.

Geld aan waslijn

Samenwerking essentieel

De aanpak van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit heeft voor het kabinet prioriteit. In het coalitieakkoord trekt dit kabinet fors meer geld uit: oplopend naar een bedrag van structureel € 100 miljoen vanaf 2025. Dit geld komt bovenop de jaarlijkse € 434 miljoen die met Prinsjesdag 2021 door het vorige kabinet is vrijgemaakt.

In de aanpak van de misdaad gaat het om voorkomen, doorbreken van criminele netwerken en verdienmodellen, bestraffen en beschermen. Volgens minister Yeşilgöz-Zegerius is hierbij de samenwerking met bedrijven, boeren en zelfstandigen essentieel. Er zijn hiervoor al verschillende trajecten ingezet, die de minister wil versterken.

Samen optrekken

Minister Yeşilgöz-Zegerius: "De georganiseerde misdaad zoekt voortdurend wegen in de bovenwereld om geld wit te wassen en om illegale praktijken uit te kunnen voeren. Boeren en omwonenden op het platteland zien criminelen op zoek naar schuren om drugslabs in te richten. Vrachtwagenchauffeurs en havenpersoneel zien drugssmokkelaars die er niet voor terugdeinzen om met intimidatie en geweld hun illegale handelswaar op transport te krijgen. En in winkelstraten en bedrijfsterreinen zien bonafide ondernemers het gauw als een nieuwe buurman met duistere zaken bezig is. Ondernemers zien vaak snel waar criminele structuren in ontstaan en kunnen dan ook goed aangeven wat aan maatregelen nodig is. Alleen door samen op te trekken, kunnen we voorkomen dat criminele netwerken onze veilige samenleving ondermijnen en kunnen we dit doorbreken."

Bron: rijksoverheid.nl

Sinds 1 januari 2017 ondersteunt het CCV actief de 10 regionale PVO’s. Elk PVO heeft een eigen CCV-adviseur die ondersteunt in de uitvoering van concrete veiligheidsprojecten.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid