Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Maaltijdbezorgers in Nijmegen krijgen bodycams

Maaltijdbezorgers in Nijmegen kregen vandaag bodycams. Met deze actie doet Nijmegen mee aan de landelijke proef met bodycams. Eerder bleek dat maaltijdbezorgers die uitgerust zijn met een bodycam minder kans hebben overvallen te worden.

De gemeente Nijmegen, Toezicht en Politie, samenwerkend in de Veilige Wijkteams willen samen met Domino’s Pizza, Thuisbezorgd.nl en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) ervoor zorgen dat maaltijdbezorgers veiliger hun werk kunnen doen. De afgelopen 2 jaar zijn er 4 overvallen geweest op maaltijdbezorgers in Nijmegen. Recentelijk is er ook een pizzeria overvallen waar veel bezorgers werken. Burgemeester Bruls: 'Nijmegen wil het probleem van overvallen op maaltijdbezorgers aanpakken samen met de ondernemers. De bodycam zorgt voor preventie en helpt bij repressie'.

Grote preventieve werking

Domino’s experimenteerde al eerder met succes met bodycams, gesubsidieerd door het CCV, voor maaltijdbezorgers in Rotterdam. De preventieve werking daarvan bleek groot. Op de plekken waar de bodycams werden ingezet, daalde het aantal overvallen. Colin Voetee, CCV-adviseur High Impact Crimes – overvallen: “De bodycam geeft de bezorger een veilig gevoel bij het uitoefenen van zijn dienst. Bovendien kan het potentiële overvallers afschrikken en mocht het nodig zijn, dan kunnen de beelden de politie helpen bij opsporing. “

De proef wordt voorlopig alleen gehouden bij enkele ondernemingen. De bodycams worden ingezet  tot 1 mei. Daarna volgt een evaluatie. Bij succes kan het aantal bodycams in oktober, wanneer de dagen weer korter worden en het aantal incidenten toeneemt, worden uitgebreid.

High Impact Crime

Maaltijdbezorgers hebben een grotere kans om slachtoffer te worden van een overval. Een overval wordt gezien als een zogenaamde High Impact Crime (HIC). De impact van HIC-delicten is groot. Niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor de directe omgeving.

Wil je weten hoe je bodycams binnen jouw gemeente of bedrijf kunt inzetten? Of heb je belangstelling voor andere maatregelen om overvallen tegen te gaan? Bekijk dan het CCV-dossier Aanpak overvallen, of neem contact op met CCV-adviseur Colin Voetee, colin.voetee@hetccv.nl, 06 1044 7801.

 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid