Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

“Maak zichtbaar wat je doet voor een veilige wijk”

“Ik adviseer organisaties altijd om zichtbaar te maken wat zij doen om de veiligheid in een buurt te verhogen. Een woningcorporatie die achterpadverlichting plaatst bijvoorbeeld. Hiermee laat je aan de inwoners zien: ‘Wij zetten ons in voor een veilig dorp’.” Dit zegt Sten Meijer, adviseur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) in het blad voor huurders van woningcorporatie Woonpalet in Zeewolde.

Sten Meijer: 'Veiligheid gaat over feiten maar ook over beleving." (foto: Wiep van Apeldoorn)

Huurders van Woonpalet beoordelen de veiligheid van de woning met gemiddeld een 7,9 en de veiligheid in de buurt met gemiddeld een 7,6. Dat blijkt uit de leefbaarheidsmonitor die Woonpalet eerder dit jaar liet uitvoeren. Maar wat maakt nu eigenlijk dat bewoners zicht veilig voelen? “Veiligheid gaat over feiten maar ook over beleving. Criminologen noemen het wel eens een nat stukje zeep. Je kunt het niet echt pakken”, reageert Meijer.

"Uit onderzoek blijkt dat hoe mensen naar organisaties kijken van invloed is op hun gevoel van veiligheid."

Als adviseur overlast en veiligheidsvraagstukken bij het CCV geeft Meijer trainingen over onder meer veiligheids- en overlastbeleving in de wijk. Hij begint zo’n training wel eens met de vraag: 'Wat denk je als je politie ziet rijden door jouw straat?' Schrikt iemand of is iemand juist opgelucht. Meijer: “Ik vraag dit, omdat uit onderzoek blijkt dat hoe mensen naar organisaties als politie, gemeente en ook woningcorporatie kijken, van invloed is op hun gevoel van veiligheid.” Is er achterdocht, dan voelen volgens de CCV-adviseur mensen zich onveiliger dan wanneer ze een goed gevoel hebben bij die organisatie.

Natuurlijk kunnen bewoners van een wijk zelf ook iets doen aan het veiligheidsgevoel in hun wijk. Tips van het CCV om de veiligheid te verhogen:

  • ­         Sluit ramen als je niet thuis bent.
  • ­         Draai deuren op slot als je van huis gaat.
  • ­         Zet geen container onder een raam.
  • ­         Laat een lampje branden als je niet thuis bent.

Meijer heeft nog een tip: “Een simpele stap in het vergroten van het gevoel van veiligheid is kennismaken met de mensen die bij je in de buurt wonen. Onbekend maakt onbemind. Als je elkaar kent, voel je je vaak beter in elkaars buurt dan wanneer je elkaar niet kent.”

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid