Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Kroegentocht voor scholieren om uitgaansoverlast de kop in te drukken

Uitgaansoverlast door met name jongeren is in Zutphen toegenomen. De gemeente nam sinds de heropening van de nachthoreca na de coronapandemie diverse maatregelen om de overlast terug te dringen en daar komt nu nog een aantal bij, waaronder een kroegentocht.

"De nachthoreca is 2 jaar gesloten geweest. Bij de heropening was er ook nieuw publiek dat niet eerder uit kon gaan en niet altijd bekend was met ‘de regels van het uitgaan’”, zegt een gemeentewoordvoerder. Er zijn meer incidenten en onrust in de horecagelegenheden en op staat.

Training voor portiers

De gemeente heeft verschillende maatregelen genomen om omwonenden, personeel, hulpverleners en uitgaanspubliek zelf een veiliger gevoel te geven. Eén daarvan is dat elke uitgaansnacht politie in Zutphen aanwezig is. Verder volgen portiers binnenkort een training voor het omgaan met agressie en geweld.

Verkoop alcohol aan banden

Daarnaast verkopen eetgelegenheden in het uitgaansgebied geen alcohol meer na 22.00 uur. Ook wil de gemeente jongeren voorbereiden op het stappen. Een kroegentocht voor middelbare scholieren moet daarbij helpen. "De middelbare scholieren leren op ludieke wijze hoe ze zich moeten gedragen in het uitgaansleven, wat er van hen verwacht wordt en welke risico’s er zijn”, zegt de gemeentewoordvoerder.

Op zoek naar meer effectieve, veelbelovende en innovatieve aanpakken die de veiligheid in het uitgaansleven helpen bevorderen? In de De Keuzewijzer Veilig Uitgaan van het Centrum voor Criminlaiteitspreventie en Veiligheid (het CCV) vind je hiervan een overzicht. De Keuzewijzer helpt je de aanpak te kiezen die het beste aansluit bij de problemen in jouw uitgaansgebied: geweld, lachgas, alcohol, seksuele intimidatie, ondermijning, overlast en minder politie inzet.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid