Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Knaldrang: jongeren zijn de regels van het uitgaan verleerd

Nu alles - na corona - weer mag, gaan jongeren massaal over hun grenzen tijdens het uitgaan. Ze weten niet meer hoe ze moeten uitgaan en wat de regels in het uitgaansleven zijn. Nieuwsuur ging een nacht Rotterdam in, om te kijken waar dat toe leidt.

"Je ziet de laatste tijd wel meer conflicten, inderdaad", zegt een van de jongeren. Andere jongeren bevestigen dat. Dat doen ook de horecaondernemer, horecasteward en het Trimbos Instituut, die aan het woord komen. "Vooral jongeren die na corona voor het eerst uitgaan, zijn niet goed op de hoogte van de sociale normen in het uitgaansleven", zegt Martha de Jonge van het Trimbos Instituut. "Ze zijn opgefokt, kort lontje, bij het minste of geringste wordt verbaal geweld gebruikt en ze schuwen fysiek geweld ook niet." Maar ook de jongeren die voor corona wel al uitgingen, gaan nu los.

Remmen los

Jongeren hebben het uitgaansleven enorm gemist en dat willen ze inhalen. Tegelijkertijd zijn ze de felle lampen, harde muziek en veel mensen bij elkaar ontwend. Dat kan snel leiden tot overprikkeling. Horecastewards zien halverwege de avond al mensen naar buiten komen die te veel hebben gedronken of zich binnen hebben misdragen. "We hebben veel meer inzet op opstootjes en op het de-escaleren van beginnend geweld", zegt Martin Blansjaar, teamleider stadsstewards. "Tijdens de horecacrisis zijn veel mensen uit de horeca in een andere sector gaan werken en het nieuwe personeel is eigenlijk net zo onervaren als hun klant", zegt De Jonge van het Trimbos Instituut. “En daardoor kunnen ze niet goed omgaan met grensoverschrijdend gedrag van de klant in de horeca.”

Doorschenken

Raoul Verwey, CCV-adviseur Veilig Uitgaan, herkent het beeld dat de uitzending van Nieuwsuur laat zien. Hij kreeg vergelijkbare signalen van diverse gemeenten. Daarom zit hij binnenkort met gemeenten om de tafel, om te bespreken wat er nodig is om het uitgaansleven weer in goede banen te leiden. "Goede samenwerking en voorbereiding zijn namelijk heel belangrijk voor een veilig uitgaansklimaat", stelt Verwey.

Daarnaast verwijst hij graag naar de 360 gradenvideo Doorschenken die het CCV ontwikkelde samen met Koninklijke Horeca Nederland Amsterdam, de gemeente Amsterdam en Jellinek Preventie. "Deze training is vooral interessant voor het nieuwe horecapersoneel. Zij moeten dronkenschap leren herkennen.” Maar wanneer is iemand te dronken en mag je hem geen alcohol meer geven? Dat is een lastige afweging voor horecamedewerkers. Want dronkenschap is niet altijd duidelijk zichtbaar. De 360 gradenvideo Doorschenken biedt handvatten en helpt horecaondernemers hun personeel te trainen.

Kijk de uitzending van Nieuwsuur terug

Meer informatie

In de CCV-Keuzewijzer Veilig Uitgaan vind je een overzicht van effectieve, veelbelovende en innovatieve aanpakken die de veiligheid in het uitgaansleven helpen bevorderen. De Keuzewijzer helpt je de aanpak te kiezen die het beste aansluit bij de problemen in jouw uitgaansgebied: geweld, lachgas, alcohol, seksuele intimidatie, ondermijning, overlast en minder politie inzet.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid