Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Klassiek beeld 'loverboy' achterhaald

Het klassieke beeld van een 'loverboy' die de tijd neemt en misbruik maakt van de verliefdheid van zijn slachtoffer, is achterhaald. Dat blijkt uit het onderzoek  'Daders van binnenlandse seksuele uitbuiting' van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM).

Ronselperiode minder dan een week

Het CKM onderzocht in opdracht van de politie onder meer 25 opsporingsdossiers van mensenhandelaren, en concludeerde dat de 'ronselperiode' bij de helft van de onderzochte slachtoffers minder dan een week is. Dat is de tijd vanaf het eerste contact tussen dader en slachtoffer tot het moment van uitbuiting.

Kwetsbare daders

Het rapport schetst het beeld van een kwetsbare groep daders met een laag inkomen en negatieve jeugdervaringen. Vanaf jonge leeftijd bevinden de mensenhandelaren zich al op het criminele pad – in 40% van de gevallen is de dader zelfs jonger dan 23 jaar. In tegenstelling tot het klassieke beeld van een ‘loverboy’ zet de dader bij 51 % van de slachtoffers geen affectieve relatie in bij het ronselen en uitbuiten en worden andere dwangmiddelen ingezet.

"Vroeger hadden we echt het beeld van een loverboy die de tijd nam, maanden nam om een slachtoffer in te palmen met cadeautjes en die werd dan verliefd. We zien dus nu dat het in de helft van de gevallen echt niet meer het geval is en dat ze binnen een week na kennismaking al seksueel zijn uitgebuit. Dat gaat echt heel snel", zegt Shamir Ceuleers van het het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel in het NOS Radio 1 Journaal.

Preventie

De daders lijken zich bewust te richten op jonge en kwetsbare slachtoffers zoals minderjarigen die in een jeugdinstelling verblijven.

Paul van Musscher, portefeuillehouder mensenhandel binnen de politie: "De uitkomsten onderstrepen - net als de onlangs verschenen dadermonitor van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel – het belang van preventieve maatregelen, zowel richting de veelal jonge daders als richting de slachtoffers. Deze inzichten helpen ons als politie om samen met de zorg, gemeentes en beleidsbepalers te kijken hoe we kwetsbare jongeren hiertegen kunnen beschermen. De beste bestrijding van mensenhandel is immers het voorkomen ervan."

Download

Download het onderzoek en de factheet op de site van het CMK:

Bronnen: nporadio1.nl en hetckm.nl

Wil je meer weten over seksuele uitbuiting? Bekijk het CCV-dossier.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid