Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Klanten strafbaar als ze gedwongen prostitutie kunnen vermoeden

De Eerste Kamer heeft dinsdag het initiatiefwetsvoorstel van de Tweede Kamer tegen gedwongen prostitutie en mensenhandel aangenomen. Alleen PVV, 50PLUS en Forum Voor Democratie stemden tegen het voorstel.

Het wetsvoorstel stelt klanten van prostituees strafbaar indien zij weten of redelijkerwijs moeten vermoeden dat iemand tot prostitutie gedwongen is en daarmee slachtoffer van mensenhandel is. Die klanten kunnen een gevangenisstraf van maximaal 4 jaar of een geldboete van de 4e categorie krijgen.

Onderzoek naar prostitutie via internet

De motie van senator Van Dijk (SGP) werd aangenomen. Die vraagt de regering om kennis bij opsporingsdiensten over de toenemende prostitutie via internet te vergroten. Ook wordt onderzoek gedaan naar dit onderwerp.

Loverboys zijn mensenhandelaren die meisjes of jonge vrouwen emotioneel afhankelijk maken om ze daarna uit te buiten, vaak in de prostitutie. Om loverboyproblematiek goed aan te pakken, is een structurele, integrale aanpak noodzakelijk. Het CCV helpt met de handreiking Aanpak Loverboyproblematiek en het Stappenplan Ketenaanpak Loverboyproblematiek

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid