Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Klant strafbaar bij gedwongen sekswerk

Vanaf 1 januari 2022 zijn klanten van sekswerkers strafbaar wanneer zij een seksuele dienst afnemen van een sekswerker waarvan zij weten of ernstige reden hebben te vermoeden dat er sprake is van dwang, uitbuiting of mensenhandel. Dit staat in de wet tot strafbaarstelling als klant van een sekswerker die slachtoffer is van mensenhandel.

Klant strafbaar bij gedwongen sekswerk

Wanneer klanten van sekswerkers weten of ernstige reden hebben te vermoeden dat de sekswerker gedwongen werkt kunnen zij een gevangenisstraf krijgen van maximaal 4 jaar of een geldboete van de vierde categorie. Als de sekswerker jonger is dan 18 jaar, dan is dat maximaal 6 jaar. 

Seks met iemand die jonger is dan 16 jaar was voor 1 januari 2022 al strafbaar. Betaalde seks met personen jonger dan 18 jaar ook. 

Twijfel

Wanneer klanten twijfelen of de sekswerker gedwongen werkt of nog geen 18 jaar is, dienen zij het contact niet aan te gaan en moeten zij de verdachte situatie melden. Dat kan anoniem. Moet er meteen worden ingegrepen, dan wordt opgeroepen direct de politie te bellen. Wanneer klanten de verdachte situatie direct melden en rechtsomkeer maken, zijn zij niet strafbaar.

Medewerkers van gemeenten, waaronder baliemedewerkers van Burgerzaken en toezichthouders, kunnen op allerlei manieren signalen oppikken van seksuele uitbuiting. Dat kan in direct contact met mogelijke daders en slachtoffers, maar ook door contact met mogelijke facilitators zoals huisjesmelkers. Ook kunnen medewerkers signalen van mensenhandel tegenkomen bij controles van prostitutiebedrijven. Lees meer hierover in het CCV-dossier Seksuele uitbuiting.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid