Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Kick-off Meldpunt Cybercrime Haven IJmuiden

Het Meldpunt Cybercrime voor de bedrijven in het havengebied van IJmuiden start op 11 november. Hierbij werken de gemeente Velsen, politie Noord-Holland, Platform Veilig Ondernemen RPC Noord-Holland, Korper ICT, Bedrijven Investeringszone (BIZ) Havengebied IJmuiden en IJmuiden Port Services (IJPOS) samen. Het is het eerste meldpunt in deze vorm in Nederland.Steeds meer bedrijven worden geconfronteerd met de keiharde gevolgen van cybercriminaliteit. Phishing, CEO-fraude, password cracking en ransomware-aanvallen worden vaak uitgevoerd door georganiseerde groepen cybercriminelen en de gevolgen voor de activiteiten, winst en reputatie van een bedrijf kunnen groot zijn.

Imagoschade na ransomware-aanval

Imagoschade door misbruik van bedrijfsgegevens en het uitblijven van orders door het platleggen van website of webshop zijn slechts 2 voorbeelden. Het nalaten van een gedegen online beveiliging kan in zo’n geval veel meer geld kosten dan de beveiliging zelf. Om als bedrijf snel weer in de lucht te kunnen zijn, wordt in een groot aantal van deze aanvallen dan toch maar weer ‘knarsetandend’ aan de criminelen geld betaald.

"We zijn zo sterk als de zwakste schakel."

Henk Wessel, vice-voorzitter BIZ

Met het meldpunt willen de initiatiefnemers IJPOS en BIZ allereerst de bewustwording van de ondernemers vergroten. Henk Wessel, oud-voorzitter IJPOS en vice-voorzitter BIZ: “We zijn zo sterk als de zwakste schakel. Als we een veilig havengebied na willen streven, kunnen we de digitale component niet links laten liggen.”

Het meldpunt heeft een signaleringsfunctie:

  • Welke signalen zijn er?
  • Wat gebeurt er om je heen?
  • Hoe ga je daar als ondernemers gezamenlijk en individueel mee om?

Wessel: “Je wilt je uiteindelijk senang voelen. Daarnaast kunnen we via het Meldpunt Cybercrime informeren en zelfs waarschuwen. Zo dragen we er zorg voor dat de digitale veiligheid stap voor stap een vast onderdeel wordt van de bedrijfsvoering en de agenda van ons allemaal.”

Bron: RPCNH.nl - Kick-off Meldpunt Cybercrime Haven IJmuiden

Het CCV ondersteunt actief de PVO’s in de regio’s met het uitvoeren van verschillende projecten. Lees er meer over in het webdossier Platform Veilig Ondernemen. Het CCV heeft tools voor het mkb om de cyberweerbaarheid te vergroten. Die staan in het webdossier Cybercrime.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid