Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Is jullie Collectieve Horecaontzegging al in orde?

De Collectieve Horecaontzegging (CHO) is een goed instrument om de grootste onruststokers in het uitgaansleven de toegang tot de horeca te weigeren. In steeds meer gemeenten gaan horeca, samen met gemeente en politie, aan de slag met het invullen van het nieuwe protocol CHO.

Horeca en Autoriteit Persoonsgegevens

De horeca legt de CHO op, want het is een civiele maatregel. Voordat de horeca ontzeggingen kan opleggen op basis van het nieuwe protocol, moet er een vergunning aangevraagd worden bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Als de horeca namelijk wel ontzeggingen oplegt terwijl de basis niet op orde is, riskeren ze een hoge boete.

Gemeente en Politie

De gemeente kan als regisseur en aanjager het nodige doen om het CHO-protocol zo snel mogelijk goedgekeurd te krijgen. De gemeente kan horecaondernemers helpen met:

  • het invullen van het protocol
  • het formeren van de klachtencommissie
  • het informeren van het OM en
  • het zetten van handtekeningen.

Ook de politie kan helpen de processen zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Aan de slag

Ga zo snel mogelijk aan de slag. Vul samen het protocol in en vraag de vergunning voor uitwisseling persoonsgegevens aan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Gebruik deze tijd om je voor te bereiden op het moment waarop het uitgaanspubliek weer massaal hun favoriete club of kroeg mag bezoeken. Dan is het wel zo prettig als de horeca mensen kunnen weren die dat feestje verstoren met overlastgevend gedrag.

Van protocol naar praktijk
Eind september publiceert het CCV een handreiking voor gemeenten hoe zij concreet kunnen bijdragen aan een succesvolle in- en uitvoering  van de CHO. Deze handreiking sluit aan op het nieuwe modelprotocol van Koninklijke Horeca Nederland. Houd onze website in de gaten. Heb je (als gemeente of politie) vragen over de CHO en het nieuwe protocol? Kijk dan op de website van het CCV of neem contact op met Marjolijn van Hest of KHN.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid