Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

‘Internettoezicht op F-gassen’ wint dé innovatieprijs Handhaving en Toezicht 2022

Het project ‘Internettoezicht op F-gassen’ van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is vandaag uitgeroepen tot winnaar van dé innovatieprijs Handhaving en Toezicht 2022. De prijswinnaars reageerden zeer enthousiast. “Innovatie kan alleen mede mogelijk gemaakt worden door de manager en je team. Hartelijk dank daarvoor!”, aldus Kees Brekelmans namens de prijswinnaars van ILT.

Het project ‘Cameratoezicht slachthuizen dierenwelzijn’ van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) won de publieksprijs. Juryvoorzitter en inspecteur-generaal bij de Inspectie van het Onderwijs, Alida Oppers, reikte de prijzen vandaag uit tijdens het Toezichtfestival.

De juryprijs is een waardebon voor een gratis deelname aan een van de trainingen van de CCV-academie of de Academie voor Toezicht én een podium tijdens een VIDE-bijeenkomst. De publieksprijs is een mooie wisselbeker.

Slim, vooruitstrevend en veelbelovend

Dat zijn de lovende woorden van de vakjury over het winnende project ‘Internettoezicht op F-gassen’. De jury vindt het een mooi initiatief om de inspecteurs te ondersteunen, waardoor zij sneller en eerlijker relevante overtreders kunnen opsporen bij illegale handel in vervuilende f-gassen/koude gassen. De jury is onder de indruk van de innovatieve methode om met een machine learning-model uit duizenden advertenties handel te kunnen selecteren met de grootste kans op illegaliteit.

Massaal gestemd op publieksprijs

Naast de vakjury kon het publiek de afgelopen maand ook een stem uitbrengen. Dat werd massaal gedaan. Er werd maar liefst 1.240 keer gestemd. Met een ruime meerderheid wees het publiek het project ‘Cameratoezicht slachthuizen dierenwelzijn’ van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als winnaar aan. Om aanhoudende misstanden rond dierenwelzijn aan te pakken, voert de NVWA vrijwillig cameratoezicht in bij slachthuizen. Cameratoezicht biedt de mogelijkheid te kijken naar situaties waar een dierenarts niet bij was. Het helpt ook om bij discussies een objectieve basis te hebben. Het invoeren doet NVWA samen met de sector.

De genomineerden

Dit jaar ontving de organisatie van de Verkiezingen Handhaving en Toezicht 30 aanmeldingen voor de innovatieprijs. De vakjury nomineerde 5 projecten voor de jury- en publieksprijs:

  • Slootview van Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard. Dit project maakt gebruik van een droneboot waarop een camera is gemonteerd.
  • KRA! van Autoriteit Financiële Markten (AFM). De KRA is een zelflerend algoritme ter ondersteuning van het uitvoerend toezicht op financiële verslaggeving.
  • De Meting Veiligheidsperceptie (MVP) van DCMR Milieudienst Rijnmond. MPV is een korte vragenlijst die bedrijven aanknopingspunten levert voor het creëren van een veiligere werkomgeving.
  • Geautomatiseerd internettoezicht koelgassen van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
  • Cameratoezicht slachthuizen dierenwelzijn van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De Verkiezingen Handhaving en Toezicht

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, de Inspectieraad en beroepsvereniging VIDE organiseren tweejaarlijks de verkiezingen om innovatie in het toezichts- en handhavingsvak te stimuleren. De verkiezingen staan open voor alle domeinen waar handhaving en toezicht een rol spelen.

Meer informatie

  • Hoe zorg jij ervoor dat burgers en bedrijven de regels naleven? Na het volgen van de vierdaagse training Gedragsverandering voor toezicht en handhaving ben je in staat recente wetenschappelijke inzichten uit de gedragspsychologie en communicatiewetenschap toe te passen in de praktijk.
  • Meer lezen over toezicht en handhaving? Bekijk dan ook eens ToeZine.nl, met wekelijkse verdieping voor professionals in toezicht, handhaving en inspectie.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid