Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Integraal veiligheidsplan belangrijk onderwerp in Wegwijzer voor raadsleden

Om als nieuw raadslid sterk van start te gaan bij het vervullen van deze belangrijke rol in de lokale democratie, is door de Vereniging voor Raadsleden een handboek opgesteld. In deze Wegwijzer Raadsleden staan onder meer adviezen over de betrokkenheid bij het integraal veiligheidsplan (IVP). Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) ondersteunt gemeenten bij het opstellen hiervan. 

In wegwijzer staan niet alleen adviezen voor nieuwe, maar ook voor ervaren raadsleden. Dat is handig, want uit het CCV-onderzoek raadsleden en veiligheid 2021 is gebleken dat bijna de helft van de raadsleden ervaart dat zij onvoldoende invloed uit kunnen oefenen op het veiligheidsbeleid. 

Ondersteuning integraal veiligheidsplan

In de wegwijzer krijgen raadsleden onder meer het advies ervoor te zorgen bekend te zijn met het integraal veiligheidsplan (IVP) van hun gemeente. Het CCV ondersteunt gemeenten bij het opstellen van een integraal veiligheidsplan en het bijbehorende uitvoeringsplan.

Die ondersteuning bestaat uit:

  • Begeleiding bij startbijeenkomsten IVP (fysiek en online) met veiligheidspartners om te werken aan een gezamenlijk gedragen beeld.
  • Een online checklist en kwaliteitstoets IVP
  • Een database met IVP’s en uitvoeringsplannen van andere gemeenten ter inspiratie
  • Een stappenplan voor het uitvoeringsplan.

Lees meer over het opstellen van een IVP in het webdossier Integraal Veligheidsbeleid van het CCV.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid