Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Inspectie SZW publiceert rapportage over kostenvoordelen bedrijven en arbeidsuitbuiting

Staatssecretaris Wiersma (SZW) heeft een rapportage gestuurd over constructies die bedrijven gebruiken om hun arbeidskosten te reduceren en arbeidsuitbuiting/mensenhandel. Deze 2 onderwerpen heeft de Inspectie SZW onderzocht na het rondetafelgesprek over uitzendbureaus van 28 juni jl.
 
Tijdens het rondetafelgesprek werd besproken dat de strafbaarstelling van arbeidsuitbuiting aanpassing behoeft en dat de precieze aanpassing nog geen vaste vorm heeft. Daarom heeft de Inspectie een uitgebreide, verdiepende analyse van concrete praktijkervaringen uitgevoerd. In totaal zijn 60 concrete zaken van 2020 geanalyseerd: 30 aangiftes van arbeidsuitbuiting (strafrecht) en 30 onderzoeken van ‘ernstige benadeling’ (bestuursrecht). Ook is informatie uit het rapport van de Algemene Rekenkamer over arbeidsuitbuiting verdiept en geactualiseerd met recente cijfers.

Meer informatie

Om arbeidsuitbuiting aan te pakken heeft het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid de mogelijkheden hiervoor op een rij gezet in de handreiking ‘Integrale aanpak arbeidsuitbuiting’. De handreiking staat uitvoerig stil bij de juridische mogelijkheden. Aan de hand van praktijkvoorbeelden biedt het document verschillende handvatten voor samenwerking in de praktijk. 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid