Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Inbrekers slaan toe als ze weten dat er niemand thuis is

Het aantal woninginbraken was in de eerste 6 maanden van dit jaar 20% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis. Inbrekers zijn bezig met een herstart, bevestigt de politie over de toename in inbraken in De Telegraaf. Na het opheffen van de coronamaatregelen zijn we weer vaker weg van huis. Als we in de zomer het terras opzoeken, op vakantie gaan of buitenshuis werken, zien inbrekers kansen. Zorg daarom voor goed hang- en sluitwerk met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) en wek de indruk dat er iemand thuis is als je weggaat.

Bewust maatregelen nemen

Nederlanders zijn zich steeds bewuster van hun eigen veiligheid. Uit het onderzoek van Interpolis blijkt dat veel mensen maatregelen nemen als ze op vakantie gaan. Zoals het laten branden van lichten en de post laten weghalen door de buren. Ook kun je vragen of de buren af en toe hun auto voor jouw huis of op de oprit parkeren.

Thuiswerken en binnenblijven door de coronamaatregelen heeft ervoor gezorgd dat we bewuster zijn geworden van onze omgeving. Als je veel thuis bent valt een kapot slot of een raam dat slecht sluit eerder op.

Deel je vakantie niet op sociale media

Wanneer we op vakantie zijn delen we graag de mooie vakantiekiekjes met vrienden en familie op sociale media. Toch is het verstandiger om daarmee te wachten totdat je terug bent van vakantie. “Door onderzoek weten we dat criminele bendes op sociale media kijken of mensen op vakantie zijn”, vertelt Sybren van der Velden Walda op Nu.nl. Cijfers over het aantal inbraken dat plaatsvindt door een bericht op sociale media heeft de politie niet, maar dat inbrekers op die manier te werk gaan is zeker. Het gaat voornamelijk om professionele bendes voor wie we het steeds makkelijker maken. Van der Velden Walda: “We zijn zo ongelofelijk online met zijn allen. Als je tegenwoordig een naam googelt, heb je al snel een adres te pakken. Als je naam in je account staat, ben je te achterhalen.” Wees dus alert op wat je deelt met sociale media.
Op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen lees je meer over hoe je de kans op inbraak verkleint.

Houdt jouw slot inbrekers buiten de deur?

Naast maatregelen die je kunt toepassen om je woning een bewoonde indruk te geven, maken goede sloten het moeilijker voor de inbreker. Met PKVW-gecertificeerd hang- en sluitwerk neemt de kans op een inbraak af tot 80%. Laat je daarin adviseren door een PKVW-specialist. Vind een PKVW-erkende slotenmaker bij jou in de buurt.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid