Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

In provincie Utrecht meeste kans op schade aan auto

Autobezitters lopen in de provincie Utrecht het grootste risico op schade, meldt het Eindhovens Dagblad. De kans op inbraak, vandalisme of diefstal is 30% groter dan in de rest van Nederland. Ook rijden er meer dronken bestuurders. Dat blijkt allemaal uit de Auto Risicometer van Independer.

Volgens de Auto Risicometer hebben Zeeuwse automobilisten het een stuk beter: het risico dat daar iets gebeurt met de auto is er een kwart lager dan gemiddeld.

Kansberekening

De Auto Risicometer berekent de kans op schade op basis van data van het CBS, Rijkswaterstaat en de Nationale Politie. Het risico wordt bepaald op basis van alle geregistreerde auto-inbraken, autodiefstallen, verkeersongelukken binnen de bebouwde kom, gevallen van autovandalisme en de betrapte dronken bestuurders in 2020. Deze aantallen worden afgewogen tegen de geregistreerde personenauto’s per gemeente en provincie.

Aanpak autokraak Utrecht

De stad Utrecht blijkt ook relatief onveilig voor automobilisten. De kans op schade in Utrecht is 80,9% hoger als gemiddeld. Sinds enkele jaren heeft de stad dan ook een integrale aanpak om autokraak terug te dringen. De aanpak steunt op 4 pijlers:

  1. Vergroten van bewustwording
  2. Toezicht
  3. Fysieke maatregelen
  4. Opsporing

Wil je meer weten over de aanpak van autokraak? Bekijk dan het webdossier Autokraak van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). Je vindt er niet alleen handvatten, campagnematerialen en adviezen. Ook lees je er verschillende praktijkvoorbeelden, waaronder die van de gemeente Utrecht.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid