Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Vijf uitdagingen voor sociaal veilig ontwerp en beheer in de huidige stedenbouw

Een hele generatie modernistische hoogbouw in ons land is de komende jaren toe aan een grootschalige opwaardering. Deze hoogbouw is in de jaren zestig ontworpen met de gedachte ‘dorpen’ binnen steden te creëren. Dit heeft niet overal goed uitgepakt met anonimiteit, verloedering en weinig sociale contacten tussen bewonersgroepen als gevolg. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) publiceert de komende tijd een serie artikelen over de belangrijkste uitdagingen bij deze opwaardering.

De opwaardering van de hoogbouw biedt grote uitdagingen voor betrokken professionals van de gemeentelijke afdelingen Stedenbouw/Ruimtelijke Ordening en Openbare Orde en Veiligheid (OOV). Hoe werk je in bestaande situaties en plannen toe naar een sociaal veilige omgeving? Een omgeving die niet alleen criminaliteit voorkomt, maar vooral garandeert dat het er aangenaam en veilig aanvoelt, voor iedereen, bewoners én passanten, overdag én ’s avonds, oud en jong. 

Voorkomen van anonimiteit in wijken

Het eerste artikel in de serie van het CCV gaat in op het voorkomen van anonimiteit en het verhogen van de veiligheidsbeleving in en om de hoogbouw in naoorlogse wijken. Aan de hand van concrete voorbeelden schetsen de auteurs hoe het minder anoniem kan. 

Lees het artikel 'Hoogbouw in naoorlogse wijken'

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid