Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Honderden geldezels aangehouden in in Nederland

Bij acties in 27 landen, waaronder Nederland, zijn de afgelopen 3 maanden 1.803 geldezels aangehouden, onder wie enkele honderden Nederlanders. Deze zevende European Money Mule Action (EMMA) werd in samenwerking met Europol gecoördineerd. Deze week is het EMMA-actieweek om aandacht voor deze problematiek te vragen.

Fraude

Geldezels (money mules) stellen hun bankrekening beschikbaar voor fraude en dat is strafbaar. Bij vrijwel alle vormen van online fraude gebruiken de daders bankrekeningen van anderen. Zo blijven de criminelen zelf uit het zicht van politie en justitie. Maar de pakkans voor de geldezels is groot, omdat zij eenvoudig zijn op te sporen via hun bankrekening.

"We zien dit steeds vaker gebeuren. De moneymules worden geronseld door cybercriminelen. Met alle gevolgen van dien", vertelt Caroline Sander, teamleider bij de Electronic Crimes Task Force (ECTF) van de Landelijke Eenheid. Dit samenwerkingsverband tussen politie, Openbaar Ministerie, banken en International Card Services (ICS) bestrijdt cybercriminaliteit gericht op banken en hun klanten.

Preventie

"Het is goed om te zien dat we met onze partners meer aandacht besteden aan preventie", vindt Sander. "In september zijn we samen met de banken (Veilig Bankieren) een preventiecampagne gestart onder het motto: 'Mijn scam, jouw probleem'. Hiermee vragen we aandacht voor deze groeiende criminaliteitsvorm en waarschuwen we voor de mogelijke gevolgen. Mbo- en hbo-scholen hebben een persoonlijke brief en een informatiepakket gekregen. Daarnaast maakte Stichting Halt samen met de banken een speciale les over geldezels voor mbo-leerlingen. We moedigen de scholen aan om hiervan gebruik te maken. En we doen nog meer aan preventie. Zo verstuurt ING, in het verlengde van deze EMMA-actieweek, aan alle jonge rekeninghouders via de bank-app een bericht om te voorkomen dat zij zich laten gebruiken als geldezel."

Steeds meer mensen doen hun feestinkopen online. Hoe weet je nu of een verkoper betrouwbaar is? Samen met scholieren.com heeft het CCV een video gemaakt met tips om te voorkomen dat je online wordt opgelicht.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid