Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Het CCV praat raadsleden bij over veiligheid

Lilian Tieman en Rodney Haan, adviseurs van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), verzorgden vrijdag in samenwerking met de Vereniging voor Raadsleden een webinar. Hierin werden de onderwerpen Integraal Veiligheidsplan (IVP) en cameratoezicht behandeld. “Het is goed dat raadsleden belangstelling tonen voor de totstandkoming van een integraal veiligheidsplan”, geeft Tieman aan. 

Op dit moment zijn lokale partijen bezig met coalitievormingen als gevolg van de verkiezingen in maart. Daarna gaat de strategische planvorming van start, ook voor het onderwerp veiligheid. Medewerkers van de gemeenten bepalen samen met lokale samenwerkingspartners de prioriteiten. Die komen in het IVP te staan. De raad geeft akkoord op het plan. Daarom is het belangrijk dat raadsleden weten wat er in de gemeente speelt. 

Drugscriminaliteit en cybercrime

In het webinar kwamen vraagstukken over zichtbare en onzichtbare criminaliteit aan de orde, het belang van in contact staan met burgers en als raadslid te beschikken over voldoende informatie vanuit de professionals. Niet alle veiligheidsonderwerpen raken de ‘gemiddelde’ burger direct. Denk aan de gevaren van drugscriminaliteit en cybercrime. Bij drugscriminaliteit gaat het bijvoorbeeld om jongeren die gerekruteerd worden om drugs te laten bezorgen. Bij cybercrime weten veel gemeenten niet hoeveel mensen daar binnen hun gemeente slachtoffer van worden. 

Cameratoezicht

Ook cameratoezicht stond op de agenda. CCV-adviseur Rodney Haan ging daarbij in op vragen als waarom zet je cameratoezicht in, wat is de effectiviteit ervan? En mag je als gemeente overal camera’s neerzetten en uitlezen? Concrete voorbeelden waren cameratoezicht in een fietsenstalling bij het station of de inzet van preventief cameratoezicht bij een te openen coffeeshop in een gemeente. 

Meer lezen:

Ben je raadslid en heb je behoefte om over veiligheidsonderwerpen bij te praten? Neem dan contact op met de Verenging voor Raadsleden of Lilian Tieman van het CCV, lilian.tieman@hetccv.nl. Veel informatie vind je op deze website van het CCV. Ook deelname aan webinars van het CCV behoort tot de mogelijkheden. 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid