Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Het CCV peilt: verkennen van polarisatie met een socratisch gesprek?

Het CCV verkent het thema polarisatie en vraagt professionals naar hun mening: wat is polarisatie volgens jou? En hoe beïnvloedt jouw mening de acties op dit onderwerp? De werkvorm die daarbij wordt ingezet, is het socratisch gesprek.

Maar eerst peilt het CCV graag of professionals uit het veiligheidsdomein en het sociaal domein (veiligheid en zorg) hier interesse in hebben en hieraan willen bijdragen. Bij voldoende belangstelling organiseert het CCV in de tweede week van september een online bijeenkomst van een 1,5 uur. Maximum aantal deelnemers is 12. De inzichten uit dit socratisch gesprek gebruikt het CCV voor de whitepaper polarisatie die later dit jaar verschijnt.

Doe mee aan de poll op LinkedIn

Wat is ook alweer een socratisch gesprek?
Een socratisch gesprek is een ‘denkgesprek’ waarin deelnemers onderzoeken wat ze denken en waarom ze dat denken. Deelnemers leren goed te luisteren en eerst te vragen naar feiten in plaats van beweringen. Het is geen discussie waarin mensen hun mening verdedigen, maar een gezamenlijk onderzoek waarin deelnemers met elkaar op zoek gaan naar ‘wat het geval is’, woorden en ideeën scherpen aan die van anderen en reflecteren op hun ervaringen. Daardoor ontstaat tevens de mogelijkheid om een gemeenschappelijke visie te creëren.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid