Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Het CCV begeleidt Westerkwartier bij veiliger buitengebied

In het gemeentehuis in Leek wordt vandaag een intentieverklaring getekend voor een veiliger buitengebied. Het doel hiervan is om inwoners en ondernemers in het buitengebied alert te maken op signalen die kunnen wijzen op criminaliteit. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) begeleidt dit project.

Veel criminaliteit in het buitengebied

Uit de jaarcijfers van de politie blijkt dat vorig jaar in Noord-Nederland 11 drugslabs zijn ontdekt en ontmanteld. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2019, toen waren het er slechts 6. Landelijk is er een dalende trend van het aantal dumplocaties drugslabs zichtbaar. In Noord-Nederland is er echter een stijging waarneembaar volgens de politie. Dumpingen vinden voornamelijk plaats in het buitengebied.

Een drugslab

De gemeente Westerkwartier is een plattelandsgemeente met een groot buitengebied. Dit kan aantrekkelijk zijn voor criminelen. De bewoners van het buitengebied kunnen dus benaderd worden door deze criminelen, maar de bewoners zijn ook de ogen en oren in het gebied. Om te zorgen dat het buitengebied van de gemeente Westerkwartier veilig blijft is de gemeente samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) het project Veilig Buitengebied gestart.

Project Veilig Buitengebied

Doel van de aanpak ‘Veilig Buitengebied’ is een sterk netwerk te creëren waardoor er beter zicht ontstaat op onveilige situaties en (ondermijnende) criminaliteit in het buitengebied.

Door het ondertekenen van de intentieverklaring geven de partijen aan structureel te willen samenwerken aan een toekomstbestendige aanpak van de veiligheidsproblemen in het buitengebied van het Westerkwartier.

Naast de gemeente nemen aan dit project deel: politie, brandweer, Staatsbosbeheer, Groninger Landschap Beheer, LTO Noord, Nederlands Melkveehouders vakbond, Enexis, Nederlandse Agrarische ondernemers, Waterschap Noorderzijlvest en Wetterskip Fryslân.

Eerste Groningse gemeente die deelneemt

De gemeente Westerkwartier is de eerste gemeente in de provincie Groningen die zich inzet om de criminaliteit op deze wijze een halt toe te roepen. De gemeente wordt hierbij ondersteund door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Burgemeester Ard van der Tuuk is blij met de getoonde inzet van de diverse partijen. “Meer signalen leveren wellicht een grotere pakkans op. Dat resulteert in een veiliger omgeving en dat is belangrijk voor de inwoners.”

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid