Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Groningen zet QR-tegels in bij campagne tegen wapenbezit onder jongeren

Op 4 maart ging de campagne YouChoose van start in Groningen, om het wapenbezit onder jongeren tegen te gaan. Burgemeester Koen Schuiling onthulde een QR-tegel, die verwijst naar de website van de campagne.

De QR-tegels liggen vanaf nu op verschillende plaatsen in de gemeente, zoals schoolpleinen en sportveldjes in de wijken. Wie de QR-code scant, komt terecht op de website van de campagne. Daar staat onder meer een driedelige reportage van presentator Zied Fargi, waarin hij het fenomeen (steek)wapenbezit onderzoekt in de Groningse wijken. Later in de campagne willen de gemeente, WIJGroningen en Halt gastlessen en activiteiten organiseren, waarbij jongeren aan de slag kunnen met talenten.

Schuiling maakt zich zorgen over wapenbezit

De campagne YouChoose werd eerder al ingezet in andere steden, waaronder Den Haag. In Groningen gaat de campagne nu voor 2 jaar van start. Het is in zijn gemeente ook hard nodig, zo stelt burgemeester Schuiling: “Het steekwapenbezit onder jongeren neemt toe, helaas ook in de gemeente Groningen. Als burgemeester maak ik mij daar grote zorgen over. De kans is groot dat wie een wapen bij zich draagt, dat ook gaat gebruiken. Jongeren voelen zich onveilig zonder wapen of denken dat ze meer respect krijgen als ze een wapen bij zich dragen. Maar wapens lossen niets op, ze maken de situatie alleen maar erger.”

Win een professionele studiosessie

Naast de QR-tegels heeft de Groninger campagne ook een aantal ambassadeurs die bij jongeren bekend zijn. Via posters en sociale media roepen zij op, om net als zij, aan de slag te gaan met hun talent of passie. Onder meer kickboksers Sirano van ’t Zand en wereldkanpioene Sarèl de Jong doen mee. Daarnaast zijn ook Tom Klooster (voetballer op sociale media) en rapper Rayvano betrokken. De laatste maakte onder meer een track, waarvoor nog geen einde is. Degene die de rap het beste afmaakt, maakt kans op een professionele studiosessie.

De Wapens en jongeren toolbox biedt gemeenten een brede selectie aan preventieve en repressieve maatregelen tegen wapens. Gemeenten kunnen zelf kiezen waar ze gebruik van willen maken. Dat geldt voor de gemeenten die meedoen met het actieplan Wapens en Jongeren, maar ook voor gemeenten die de aanpak van wapens actief willen oppakken en zich hier niet bij hebben aangesloten. Het ministerie van Justitie en Veiligheid en het CCV onderhouden deze toolbox met informatie en best practises van instrumenten om wapenbezit en geweld met wapens tegen te gaan.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid