Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Grapperhaus sluit overeenkomst met Europese collega's in strijd tegen drugscriminaliteit

Vandaag sloot minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus een overeenkomst met de ministers van Justitie en Binnenlandse zaken uit Frankrijk, België en Spanje om meer en beter gezamenlijk op te trekken tegen de internationale handel in illegale verdovende middelen. De afspraken die zij maakten hebben onder meer betrekking op de aanpak van criminele organisaties, het voorkomen van invoer en distributie, de opbrengsten en innovatieve opsporing.

Een succesvolle aanpak tegen de criminele organisaties vereist volgens het ministerie een aanpak van de hele overheid en maatschappelijke partners met preventieve en repressieve maatregelen in Nederland, maar ook stevige samenwerkingsafspraken met andere landen. Grapperhaus: "We moeten voorkomen dat als we in de Rotterdamse haven stevige maatregelen treffen om drugshandel tegen te gaan, het daarna in Antwerpen toeneemt. Dat leidt anders tot grote problemen voor onze Belgische buren. Maar ook voor Nederland en andere Europese landen, omdat beide havens een belangrijke toegangspoort tot de Europese markt zijn. Het is ook belangrijk dat als de Nederlandse politie stuit op belangrijke informatie, deze snel gedeeld kan worden met de Spaanse of Franse politie en gezamenlijk wordt opgetreden tegen internationale criminele groeperingen en hun vermogen zowel in Europa als onder meer in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied."

Het CCV helpt bij de bestuurlijke aanpak van drugscriminaliteit. Zo is er een stappenplan beschikbaar voor gemeenten voor de toepassing van artikel 13b Opiumwet. Daarnaast organiseert het CCV een kenniskring over de bestuurlijke aanpak van drugscriminaliteit.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid