Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Goede voorbeelden delen binnen de Learning Community 'Voorkomen jeugdige aanwas in de drugscriminaliteit'

Leden van de Learning Community 'Voorkomen jeugdige aanwas in de drugscriminaliteit' kwamen donderdag onder leiding van het Centrum van Criminaliteitspreventie en Veiligheid voor de laatste keer dit jaar bijeen. Ze spraken met elkaar bij over de ontwikkelingen. Deze gaan snel en een aantal leden geeft aan zich nog meer dan voorheen zorgen te maken over de situatie op middelbare scholen. Corona zorgt ervoor dat jongeren worstelen met frustraties, korte lontjes hebben en zich soms in hele fouten netwerken beginnen te bewegen.

Credible messengers

Een rondje langs de deelnemende gemeenten laat zien dat de gemeente Amsterdam demissionair minister Grapperhaus op bezoek had. Hij ging in gesprek met 25 zogenoemde credible messengers: veelal buurtbewoners die een belangrijke rol in hun wijk vervullen.Deze mensen gaan het gesprek aan met jongeren die de verkeerde kant op dreigen te gaan.

Sms-bom

De gemeente Utrecht zet samen met de partners in op het op heterdaad betrappen van drugsdealers om vervolgens de inmiddels bekende sms-bom te verspreiden. Een bericht vanuit de politie aan de contacten die in de telefoons staan van de opgepakte mensen, die zijn aangehouden op verdenking van het dealen van drugs. De ontvangers van de sms worden gewezen op de duistere kant van de drugswereld en krijgen hulp aangeboden als ze verslaafd zijn. 

Preventie interventieteams

In de gemeente Arnhem beginnen per 1 januari de Preventie Interventie Teams (PIT) op scholen. Dit project kan door middel van de BOTOC gelden - Brede Offensief Tegen Ondermijnende Criminaliteit- van start gaan. Het PIT biedt kinderen die een verhoogd risico lopen op problemen in de sociale ontwikkeling, snel en vroegtijdig hulp. Doel is het risico op het ontwikkelen van ernstige gedragsproblemen te verkleinen en te zorgen dat kinderen hun schoolloopbaan succesvol doorlopen.

Livestream: ‘Jonge aanwas uit de criminaliteit houden?’
Deze zaken en meer komen ook aan bod op de gratis landelijke bijeenkomst op dinsdag 23 november die online aangeboden wordt door het CCV. Meer weten? Bekijk het programma of meld je direct aan >

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid