Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Goede maatregelen zorgen voor forse daling aantal geclaimde bedrijfsbranden

Uit de derde Risicomonitor Bedrijfsbranden van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat het aantal geclaimde bedrijfsbranden fors is gedaald. Van 3.878 in 2020 naar 3.351 vorig jaar. De afname met ruim 500 claims (13%) past in een trend die al sinds 2017 zichtbaar is.

Het Data Analytics Centre van het Verbond schrijft de gunstige ontwikkeling toe aan brandpreventie waarvoor overheid, verzekeraars, brandweer en de Brandwondenstichting al jaren aandacht vragen. “Dit is goed nieuws, vooral omdat we dezelfde dalende trend al zien bij woningbranden”, aldus algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaken van de bedrijfsbranden die in de Risicomonitor Bedrijfsbranden worden genoemd, blijven kortsluiting (20% van de claims), menselijk handelen (14% van de claims) en vermoeden van brandstichting (13%). Bij ruim een kwart van de branden (28%) is de oorzaak onbekend. De meeste schade vond plaats in de agrarische sector (denk aan stalbranden), gevolgd door winkelpanden en opslagbedrijven.

Belang van kwalitatief goede installaties

Installaties zoals een brandmeldinstallatie/ontruimingsalarminstallatie of een sprinklerinstallatie kunnen de brandschade fors beperken. De wijze van aanleg en onderhoud van deze installaties is erg belangrijk. Wanneer je kiest voor een bedrijf dat werkt met een CCV-keurmerk, ontvang je van de werkzaamheden een certificaat. Met dit certificaat is direct duidelijk dat de installatie aan alle eisen voldoet.

Kijk op hetccv.nl/vakman voor installatie- en onderhoudsbedrijven die werken met 1 of meerdere CCV-keurmerken.

Inspectiecertificaat

Voor een brandveilig gebouw heb je een inspectiecertificaat nodig. Goede brandbeveiligingsinstallaties die aan de eisen voldoen met bouwkundige voorzieningen en organisatorische maatregelen, zorgen samen voor de benodigde brandbeveiliging. Laat deze inspecteren door een van de inspectie-instellingen. Als alles in orde is, ontvang je het inspectiecertificaat. Hiermee toon je aan dat jouw brandbeveiliging aan de eisen voldoet. Dit inspectiecertificaat is ook belangrijk voor de verzekeraar.

Kijk op hetccv.nl/keurmerken voor een overzicht van alle inspectie-instellingen.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid