Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Gezocht: oplossingen die senioren weerbaar maken voor babbeltrucs en oplichting

Jaarlijks zijn er in Nederland 1.000 geregistreerde aangiftes van babbeltrucs. Waarschijnlijk is het werkelijke aantal hoger, want veel mensen schamen zich als ze zijn bestolen via een babbeltruc. Woonzorg Nederland - de grootste landelijke seniorenhuisvester - zoekt creatieve oplossingen, zodat bewoners zichzelf zo goed mogelijk tegen babbeltrucs kunnen beschermen. 

Bij een babbeltruc gebruikt een dader een smoes of leugen om zich de woning van een slachtoffer in te praten, met het doel diefstal te plegen. In de coronacrisis doen oplichters zich vooral voor als medewerker van de GGD, thuiszorgmedewerker of als monteur. 

Waar is Woonzorg Nederland naar op zoek?

Woonzorg Nederland zoekt innovatieve en creatieve oplossingen waardoor bewoners babbeltrucs eerder herkennen én weten wat ze zelf kunnen doen. Ofwel ze willen voorkomen dat bewoners niet zomaar de centrale ingang of voordeur openen. En op de juiste wijze handelen als iemand een babbeltruc toepast. Hun bewoners zijn gemiddeld 75-plus; van vitaal tot kwetsbaar en meer of minder mobiel. Van digitaal vaardig tot niet online. Oplossingen moeten daarop aansluiten.

Challenge

Heb jij een creatief idee? Bekijk meer informatie over de challenge. De sluitingsdatum is 31 mei.

Het CCV ondersteunt gemeenten en andere partijen bij de preventie van specifieke criminaliteitsvormen die het meest voorkomen bij senioren. Zo vind je in het dossier Senioren en Veiligheid veel informatie en praktische middelen om te voorkomen dat senioren mogelijk slachtoffer worden van een zogenoemde High Impact Crime (HIC), een delict met een hoge persoonlijke impact.

 

Bovenstaande 360 gradenvideo maakte het CCV samen met seniorenorganisatie KBO-PCOB. In de 360 gradenvideo staat een dame centraal die boodschappen doet en slachtoffer wordt van een babbeltruc. Je ziet hoe de dader te werk gaat en wat je kunt doen om de situatie te voorkomen. Gemeenten, corporaties en andere professionele partijen die senioren bewust willen maken van babbeltrucs, kunnen deze video tijdens bijvoorbeeld een voorlichtingsbijeenkomst tonen.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid