Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Geslaagde cursusdagen voor toezichthouders op vakantieparken

In opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseerde het CCV samen met Ariadne 3 cursusdagen voor toezichthouders. Het was een vol programma voor de in totaal 250 toezichthouders. In 1 dag hebben zij hun kennis bijgespijkerd over diverse thema’s binnen georganiseerde criminaliteit op vakantieparken. De Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM), de Nederlandse Arbeidsinspectie, de Landelijke Politie, Ariadne en de Koninklijke Marechaussee hebben de deelnemers op een interactieve manier meegenomen in de praktijk.

Tijdens de cursusdag zijn de volgende thema’s besproken: 

  • Mensenhandel (seksuele uitbuiting)
  • Arbeidsuitbuiting
  • Drugscriminaliteit
  • Bestuurlijke bevoegdheden op een vakantiepark
  • Identiteitsbewijzen


Tijdens de bijeenkomst zijn de 250 toezichthouders met elkaar aan de slag gegaan op deze thema’s. Zo hebben zij bij de werksessie over synthetische drugs bijvoorbeeld geroken aan verschillende drugschemicaliën, zodat zij deze kunnen herkennen. “Dit ruikt wel echt chemisch in plaats van de amandelachtige geur waarover meestal gesproken wordt”, geeft 1 van de deelnemers direct aan. Verder waren de deelnemers verbaasd over de hoeveelheid chemicaliën en de apparatuur die nodig zijn om de drugs te vervaardigen. Ook hadden veel deelnemers geen idee dat de schaalgrootte van de drugslabs zo is toegenomen en dat zij zo enorm vies zijn. Zij zagen dit in de film die hierover werd getoond.  

Kijken, voelen en kantelen

Ook het voelen, bekijken en kantelen van identiteitsbewijzen werd als zeer nuttig ervaren. “Nu weet ik waar ik op moet letten bij het beoordelen van documenten. Ik weet nu waar/wat ik moet voelen bij een identiteitsbewijs en hoe ik het document het beste kan draaien”, merkt 1 van de deelnemers op. Uit de test daarna bleek toch dat het in de praktijk lastig blijft om vervalste documenten eruit te pikken.

Signalen van uitbuiting

Tijdens de werksessie over mensenhandel zijn actuele en concrete voorbeelden van seksuele uitbuiting besproken en is ingegaan op de signalen waaraan je seksuele uitbuiting herkent. Bijvoorbeeld als een meisje beschikt over meerdere telefoons of geen beschikking heeft over haar eigen persoonsdocumenten. In een andere sessie werd dieper ingegaan op de vraag hoe je arbeidsuitbuiting op vakantieparken herkent. Zo werden foto’s van vervuilde woningen getoond en woningen met veel matrassen op de vloer. Hierdoor weet je dat er te veel mensen in 1 huis wonen. Dat is een duidelijk teken van arbeidsuitbuiting.

Bestuurlijke bevoegdheden

Aan het einde van de bijeenkomst is aandacht besteed aan de bestuurlijke bevoegdheden die je als toezichthouder op vakantieparken hebt. De deelnemers hebben geleerd hoe ze een goede controlerapportage opstellen aan de hand van een format. Ook weten ze nu waar ze op moeten letten tijdens integrale controles op vakantieparken en hoe zij dit het beste registreren. De tips en voorbeelden hierover vind je in het webdossier Veilige Vakantieparken.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid