Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Gemeenten terughoudend met handhaven coronamaatregelen in horeca

Ondernemers zijn verantwoordelijk voor handhaving van de coronamaatregelen. Gemeenten moeten erop toezien dat deze regels nageleefd worden. Uit de rondgang van Trouw onder 15 gemeenten met veel uitgaansgelegenheden, blijkt dat veel gemeenten het de afgelopen weken bij sommige horecazaken mis zagen gaan.

Boa-capaciteit ontbreekt

In de eerste 2 weekenden dat weer gefeest kon worden, hebben de meeste van deze 15 gemeenten slechts een enkele officiële waarschuwing of boete uitgeschreven. Veel gemeenten zeggen er niet de boa-capaciteit voor te hebben om grootschalig te controleren. Daarnaast willen sommige gemeenten horecaondernemers meer tijd geven om zich aan te passen aan de nieuwe regels.

Bij excessen ingrijpen

Bij excessen wordt ingegrepen, dus bijvoorbeeld als de maatregelen op grote schaal doelbewust worden genegeerd, als het ergens uit de hand loopt of er veel klachten zijn. Gemeenten geven ook aan dat ze geen ‘politieagent’ wil spelen naar horeca, dat zou haaks staan op de expertise van de horecaondernemer. De boa’s die worden ingezet in de horeca, zijn er dan ook niet alleen om boetes uit te delen, maar ook om te helpen en het gesprek aan te gaan. Gemeenten sluiten niet uit dat er in de toekomst strenger gehandhaafd zal worden.

In het webdossier Corona en handhaving vind je meer informatie en tools voor een veilig bezoek aan de horeca en het nachtleven. Lees op onze website ook meer over het spanningsveld tussen creativiteit en leefbaarheid, hoe lokale partijen de verantwoordelijkheid verdeelden, hoe handhavers hebben opgetreden en de samenwerking met politie en horeca. De heropening van het uitgaansleven vraagt om een goede voorbereiding op gebied van sociale veiligheid, geweld, overlast, alcohol en drugs. CCV-adviseur Marjolijn van Hest kijkt vooruit en geeft tips in deze zomerserie.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid