Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Gemeente Den Haag wil drillrappers aan banden leggen met online gebiedsverbod

De gemeente Den Haag experimenteert met een online gebiedsverbod voor opruiende drillrappers. Confrontaties tussen drillrapgroepen moeten zo voorkomen worden, maar ook oproepen tot WK-rellen kunnen zo op tijd de kop in worden gedrukt. 

Het verhaal is bekend: de ene groep rapt over hun daden, de andere groep reageert daar weer op – de scores worden bijgehouden en via onder meer YouTube, Instagram en Snapchat gedeeld en verstuurd. Eerder probeerden Utrecht en Amsterdam zo’n online gebiedsverbod in te stellen, met wisselend succes. Burgemeester Jan van Zanen is wel voor zo’n proef. ‘Indien zich een casus voordoet, die zich zou kunnen lenen voor toepassing van het genoemde instrument, is het college bereid te experimenteren met de inzet hiervan’.

Zo’n casus zou ook het WK voetbal kunnen zijn. ‘Het zou kunnen dat influencers oproepen om ergens naartoe te komen. Met een online gebiedsverbod kun je voorkomen dat iemand dat nog een keer doet’. Hoe ver zo’n verbod moet gaan, is nog altijd een punt van discussie. 

Het ministerie van Justitie en Veiligheid en het CCV ontwikkelen en onderhouden - in samenspraak met betrokken partners - de Wapens en Jongeren-toolbox met informatie en praktijkvoorbeelden om wapenbezit en geweld met wapens tegen te gaan.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid