Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Gelderland organiseert cyberchallenge voor gemeenten

De provincie Gelderland organiseert een cyberchallenge voor Gelderse gemeenten om hen te ondersteunen bij het versterken van hun digitale weerbaarheid.

De provincie Gelderland gaat gemeenten hacken als een soort nulmeting. Zo krijgen ze inzicht in hoe het ervoor staat en in eventuele zwakke plekken. Ze kunnen dan gerichte maatregelen nemen. De gemeenten die het best uit de nulmeting komen, krijgen een red cell, een vorm van red teaming waarbij de gemeenten compleet worden doorgelicht.

"Ook al denk je dat jouw organisatie de cybersecurity goed op orde heeft, het kan altijd misgaan. Het vraagt om continue alertheid.”

Gedeputeerde Peter van ’t Hoog

Wedstrijdelement

Gedeputeerde Peter van ’t Hoog vertelt over de keuze achter deze aanpak: “Het wedstrijdelement maakt dit project echt anders dan anders. Gemeenten vragen zich wellicht nog af waarom ze aan zo’n project voor cyberweerbaarheid mee moeten doen. Het kost extra tijd en ze hebben toch alles goed op orde? Tegen hen zeggen we met deze challenge: 'Laat maar zien hoe goed je het voor elkaar hebt, zodat we ook van elkaar kunnen leren'.”

Weerbaarheid

De aandacht voor cybersecurity past binnen een bredere aanpak in Gelderland voor het versterken van de weerbaarheid tegen ondermijnende criminaliteit. Het voorkomen van cybercriminaliteit past daar goed in, zegt Van ‘t Hoog. “Steeds meer merken we hoe kwetsbaar je bent als overheid wanneer je de cybersecurity onvoldoende op orde hebt. Als overheid heb je veel privacygevoelige gegevens in huis. Burgers verwachten dat je die goed beschermt. We merken steeds meer dat juist die gevoelige gegevens heel interessant zijn voor kwaadwillenden.”

Vertrouwen

De provincie neemt in de weerbaarheidsaanpak niet de rol over van gemeenten, die blijven zelf verantwoordelijk voor hun cybersecurity. De provincie pakt wel een rol in bewustwording, faciliteren en enthousiasmeren. Een bewuste keuze. Van ’t Hoog ziet dat veel gemeenten best een duwtje in de rug kunnen gebruiken. “Ze hebben niet allemaal voldoende capaciteit en expertise in huis. En komen zelf niet altijd aan zo’n nulmeting toe.” Er is vertrouwen nodig om je organisatie door te laten lichten, ziet Van ’t Hoog. “Het vraagt immers dat jij je kwetsbaar op stelt. Die kwetsbare opstelling is wel belangrijk als gemeenten willen leren.” De aanpak vanuit de eigen provincie heeft daarbij grote voordelen. “Een meer lokale aanpak maakt dat gemeenten op een laagdrempelige en een natuurlijke manier van elkaar kunnen leren. Want ze kennen elkaar al, vertrouwen elkaar en komen elkaar regelmatig tegen.”

In de database lokale cyberprojecten vind je vele interessante cyberprojecten die de afgelopen jaren ontwikkeld zijn door gemeenten en samenwerkingsverbanden.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid